Stad gaat gebakken lucht nu ook echt verkopen

Het Dendermondse stadsbestuur blijft zich van zijn creatiefste kant tonen in zijn pogingen om de stadskas te spijzen. Zo wil het stadsbestuur nu de gebakken lucht die politici verkopen in de gemeenteraad doorverkopen. Dat vernam De Klaptand.

Hoewel de stad Dendermonde op financieel gebied bijzonder goed boert, blijft de stad alert en wordt voortdurend gezocht naar nieuwe inkomstenbronnen. Maandag besliste het schepencollege dat het de gebakken lucht die politici verkopen in de gemeenteraad gaat doorverkopen.

Daarvoor krijgt elk gemeenteraadslid in de toekomst voor de start van de gemeenteraad een afsluitbaar plastic zakje. Na afloop van de zitting moeten alle aanwezigen even hun zakje openhouden, laten volstromen met lucht en vervolgens afsluiten. Bij het buitengaan kunnen ze de zakjes lucht achterlaten in een speciale container. Nadien wordt de lucht in een gespecialiseerd bedrijf op bokalen getrokken. De bokaaltjes met Dendermondse gebakken lucht zullen te koop zijn in de Dendermondse delicatessenzaken, op de dienst Toerisme en via de webshop van de stad Dendermonde.

‘We hopen dat Dendermondse gebakken lucht een even sterk product wordt als onze paardenworstjes, kopvlees en trippel,’ klink het bij schepen van cultuur erfgoed Lien Verwaeren. ‘Ik heb er echter alle vertrouwen in. De gebakken lucht die mijn collega’s en ikzelf tijdens de gemeenteraad verkopen is immers van ongeëvenaarde kwaliteit’, aldus Verwaeren. ‘Wat ze in Keulen doen met hun water, willen wij in Dendermonde met onze lucht doen.’

Uit onderzoek is volgens Verwaeren gebleken dat de Dendermondse gebakken lucht bijzonder efficiënt is in de strijd tegen smog. ‘Terwijl andere wereldsteden als Peking, Bangkok en Singapore geregeld af te rekenen hebben met een dikke laag smog, is onze stad tot dusver van dat euvel gespaard gebleven. In onze gebakken lucht zitten immers miniscuul kleine deeltjes die vuile lucht razendsnel kunnen afbreken. Ik vermoed dat er vanuit de door smog geteisterde steden dus wel veel interesse zal zijn in ons product.’

Verwaeren heeft naar eigen zeggen ook een noodscenario klaar voor het geval de vraag naar Dendermondse gebakken lucht het aanbod overtreft. ‘Als we zien dat er een tekort dreigt, kunnen we nog altijd elke week een gemeenteraad organiseren. Bovendien kunnen we het systeem ook uitbreiden naar de vergaderingen van de OCMW-raad, jeugdraad, cultuurraad en de verschillende commissies in de schoot van de gemeenteraad. En ook de gebakken lucht die verkocht wordt aan de Dendermondse cafétogen en op vergaderingen van bijvoorbeeld de Dendermondse Ronde Tafel kunnen we commercialiseren’, aldus nog Verwaeren.

De schepen waarschuwt wel voor eventuele misbruiken. ‘Ik heb al opgevangen dat enkele oppositieleden bij wijze van protest hun luchtzak willen vullen met scheten. Ik hoop dat ze tijdig inzien dat ze daardoor afbreuk doen aan de kwaliteit van onze gebakken lucht en de commerciële exploitatie van dit nieuwe product op de helling zetten.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*