copyright: Bompas & Parr

Sporthal Sint-Gillis krijgt nieuwe klimmuur

Het schepencollege heeft het licht op groen gezet voor de vernieuwing van de klimmuur aan de sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde. Kunstenaar Staf Vinck zal tekenen voor de praktische uitwerking. Dat vernam De Klaptand.

Het bestaan van een klimmuur aan de sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde is één van de best bewaarde geheimen in de streek. De klimmuur werd de voorbije jaren nauwelijks gebruikt en verkeert dan ook in bedenkelijke staat. Omdat het stadsbestuur gelooft in het potentieel van de muur, onderzocht een werkgroep de mogelijkheden om de muur een opknapbeurt te geven.

Op de nieuwjaarsreceptie van de stedelijke adviesraden enkele weken geleden sloegen de cultuur- en de sportraad de handen in elkaar en rijpte het plan om van de nieuwe klimmuur meteen ook een openbaar kunstwerk te maken. Op die manier zullen immers niet alleen klimliefhebbers, maar ook cultuurminnaars naar de Van Langenhovestraat afzakken.

Voor de praktische uitwerking van de klimmuur zal kunstenaar Staf Vinck tekenen. De immer goedlachse Vinck bevestigde vanmorgen aan De Klaptand dat hij inderdaad gevraagd is om de klimmuur een facelift te geven. ‘Ik ben op dit eigenste moment bezig met het uittekenen van de verschillende trajecten. Ik speel met het idee om in plaats van de reguliere handgrepen te werken met handgrepen in de vorm van borsten en penissen. Dat moet de aantrekkingskracht van de muur alleszins verhogen.’

Vinck gaat de handgrepen modelleren naar de geslachtsdelen van de leden van het schepencollege. ‘Beschouw het als een eerbetoon voor de talrijke realisaties van de ploeg van Piet Buyse’, gaat Vinck verder. ‘Mijn eerste idee om de leden van de N-VA-fractie als model te gebruiken heb ik jammer genoeg moeten laten varen. De handgrepen gebaseerd op de penissen van onder meer Tomas Roggeman en Marius Meremans werden door de Duitse instantie die waakt over de veiligheid van speeltuigen afgekeurd omdat ze onvoldoende grip zouden bieden.’

Van kleine pietjes was bij de leden van het schepencollege echter geen sprake. Vinck wil de bewuste handgrepen nog niet prijsgeven, al wil hij wel een tipje van de sluier lichten. ‘Het is geen toeval dat Piet Piet heet, als je begrijpt wat ik bedoel’, lacht Staf schalks.

Vinck benadrukt ook dat de klimmuur niet zal kunnen gebruikt worden tijdens de wintermaanden. ‘Omdat ik de handgrepen zo natuurgetrouw mogelijk wil maken, heb ik gekozen voor materiaal dat bij koud weer krimpt, waardoor de muur op dat moment moeilijker te bestijgen zal zijn. Bij vriesweer zal de muur sowieso niet toegankelijk zijn omdat elke grip dan ontbreekt.’

Bij de verschillende sportclubs die actief zijn aan de sporthal in Sint-Gillis-Dendermonde wordt alvast opgelucht gereageerd op de klimmuur. Zo lieten de Gazellen, het vrouwenteam van de Dendermondse Rugbyclub, en de vrouwenploeg van Handbalclub Dendermonde al verstaan dat zij regelmatiger van de faciliteiten gebruik zullen maken.

‘De vroegere klimmuur was voor onze leden weinig aantrekkelijk, maar met de nieuwe handgrepen slaat de stad mooi de brug naar de leefwereld van onze speelsters’, klinkt het onder meer bij de Gazellen. ‘Onze meisjes zijn verre van preuts en zullen zich met plezier optrekken aan een muur vol piemels.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*