Speelplein Toeter breekt lintwormrecord

Speelplein Toeter uit Grembergen breekt een uniek record. Het mag zich voortaan de trotse bezitter van de langste lintworm ter wereld noemen. De knoert van een worm meet 10m28! “En dat is ongeëvenaard!” glundert volwassen begeleider Raf D. “Onze vrijwilliger die zichzelf opofferde om gastheer te zijn van deze parasiet, heeft alle kleuren van de regenboog gezien. Maar we zijn hem ontzettend dankbaar dat hij heeft volgehouden. Deze tour de force kadert namelijk volledig in een fondsenwervingsproject voor onze inclusieve speelpleinwerking.”

“Dit hele lintwormidee is ontsproten tijdens een avondje tooghangen met de Plezante Raad. Dat is een bende ex-speelpleinmonitoren van rond de veertig die maar niet onder ogen willen zien dat ze eigenlijk volwassen zijn en zich dito dienen te gedragen. Daarom hijsen ze zich nog elke zomer in hun bermuda’s en sandalen van twintig jaar geleden om zich te bemoeien met de huidige generatie monitoren”, knipoogt Raf.

“Afin,” gaat hij verder, “we waren dus op zoek naar een originele manier om extra geld in het laatje te brengen. Ons speelplein is inclusief, wat betekent dat ook kinderen met een mentale beperking welkom zijn. Een prachtinitiatief, maar dat brengt wel wat kosten met zich mee. De traditionele mosselsouper, mountainbiketocht of wafelenbak hadden we wel gehad, dus we zochten iets originelers. Na een paar Omers zei er iemand vanuit het niets: ‘Als we nu eens een reuzenlintworm kweken en we laten dat sponsoren. Een euro per centimeter!’ Eerst keken we allemaal wat verbijsterd in het rond, maar toen begon het te dagen wat voor een geniale vondst dat eigenlijk wel was. En zo geschiedde.”

Een lintworm nestelt zich in de darmen van mens of dier. Er was dus een drager nodig. Die werd gevonden in de persoon van P.D., ook een volwassen begeleider die verder anoniem west te blijven. “Speelpleinwerking en jeugdbeweging beheersen al mijn hele leven. In goede en kwade tijden. Dus ik vond het mijn verdomde plicht om me kandidaat te stellen voor dat gastheerschap. Ik was wel bang om wormschade op te lopen tijdens de kweek. De gevaren zijn immers niet gering: wormzaad, een wormgat, wormaneurysma, wormkolieken, wormzweren, … allemaal risico’s die op de loer liggen. Daarom heb ik me medisch goed laten bijstaan.”

Op 4m50 ging alles nog goed.

Op 4m50 ging alles nog goed.

“Zo’n worm kweken gaat eigenlijk als een fluitje van een cent. Je gaat hier in Grembergen gewoon wekelijks naar de Chinees en na een maand zit die gabber al goed verankerd in je darmwand. Aanvankelijk voel je niks van zo’n worm, maar na een paar weken steken de krampen en andere ongemakken toch de kop op. Ik wil trouwens van de gelegenheid gebruik maken om bandencentrale Cosyns uitdrukkelijk te bedanken voor de steun in natura. Tegen het eind van dit project kon ik hun binnenbanden echt wel gebruiken”, bekent P.D. “Maar het doel heiligt de middelen. Ik heb ons speelplein een knaap van 1028 centimeter kunnen schenken! Maal €1 per centimeter! Dat is meer dan veertigduizend oude Belgische franken! Doe ons dat maar na.”

Speelplein Toeter heeft de smaak van de onovertroffen fondsenwervingen nu definitief te pakken en belooft voor volgend jaar een nieuwe stunt. “Iets met egels, polonaise en samouraisaus”, klinkt het mysterieus.

Meer info over Speelplein Toeter.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Altijd weer een nieuw evenement en liefst met een wetenschappelijk tintje. Leuk, leuk, leuk. Je moet altijd jezelf opnieuw blijven uitvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*