Schoonaarde toch niet het decor van ‘Trainspotting 2’

Regisseur Danny Boyle plant een vervolg op ‘Trainspotting’, zijn cultfilm uit 1996 over een groepje lowlifes dat zich te buiten gaat aan drank, drugs en uitgaan. De opnames van die vervolgfilm zullen toch niet doorgaan in Schoonaarde, zoals aanvankelijk werd aangenomen. “Een gemiste kans”, verzuchten de gerateerde dorpelingen.

Schoonaarde was nochtans even in de running als mogelijke locatie voor een flink aantal opnames. Er waren zelfs twee location hunters in opdracht van Boyle vanuit Groot-Brittannië naar het dorp afgezakt om de omgeving te screenen. Uiteindelijk gaven zij negatief advies. “We werken al lang samen met Danny Boyle”, klinkt het. “Hij heeft ons al de hele wereld rondgestuurd op zoek naar geschikte locaties voor zijn films. Wij zijn het, bijvoorbeeld, die hem de sloppenwijken en vuilnisbelten hebben aangewezen waar hij zijn Oscarwinnende ‘Slumdog Millionaire’ kon draaien.”

“We hebben dus al een en ander gezien. We kennen het klappen van de zweep”, gaan ze verder. “Maar deze plek slaat werkelijk alles! Danny had ons gevraagd op zoek te gaan naar een oord vol depressie, tristesse, neerslachtigheid, treurnis en geperverteerde seks. Dit dorp hier heeft dat werkelijk allemaal. Toch is ons oordeel negatief omdat de realiteit de fictie hier ruimschoots overtreft. Het internationale filmpubliek zou afknappen op dit decor. Het moet echt nog wel een beetje geloofwaardig blijven.”

De stamgasten van T' Foute Café zijn naar eigen zeggen ontredderd en misnoegd.

De stamgasten van T’ Foute Café zijn naar eigen zeggen ontredderd en misnoegd.

De uitbater van T’ Foute Café is misnoegd. “Als er één plek in West-Europa is waar er echt geen hol te beleven valt, is het Schoonaarde. De drank houdt de mensen hier op de been. Meer nog, het biedt hen het perspectief en de gelukzaligheid van de roes om te ontsnappen uit de dagelijkse opdracht van het overleven. Die Britten maken echt een grote fout door hier niet te komen filmen!”

Er ligt de man nog meer op de lever. “Een aantal van mijn klanten had er al zin in om een rolletje te vertolken in die prent. De Kots, de Stuik, de Spoug,… allemaal zagen ze zich al geloofwaardige schlemielen neerzetten. En terecht! Er zou niet eens een visagiste of een costumière aan te pas moeten komen. Die mannen kunnen zo de set op. Ik heb trouwens ergens gelezen dat die film over porno zal gaan. Dan snap ik het helemaal niet meer dat ze Schoonaarde negeren! In dat gat hier poepen ze zodanig scheef dat de syfilis, gonorroe en chlamydia letterlijk van de bevolkingsstatistieken spatten.”

Het is verwonderlijk dat de stad Dendermonde niet wat meer gelobbyd heeft om zo’n grote, internationale productie aan te trekken. Tenslotte hebben de recente opnames van de Hollywoodfilm ‘The Emperor’ heel wat kijklustigen naar Gent gelokt. Dendermonde zou zo’n aandachtsboost best kunnen gebruiken. Toch vallen ze bij de dienst ‘Cultuur & toerisme’ volledig uit de lucht. “En daarvoor belt u naar ons?! Het lijkt ons eerder aangewezen contact op te nemen met het gemeentebestuur van Wichelen. Schoonaarde is immers zijn deelgemeente. Toch?”

Schoonaarde blijft niet bij de pakken zitten en biedt zichzelf alvast aan als mogelijk decor van een aantal andere verfilmingen die op stapel staan, zoals ‘Flodder 4’, ‘De helaasheid der dingen 2’ en ‘Mieke Maaikes obscene jeugd’.

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

 1. Avatar

  Geachte,
  Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Schoonaarde, rechtover de kerk. Schoonaarde is geen deelgemeente van Wichelen, maar wel van Dendermonde. En inderdaad, vóór de gemeentefusie in het jaar stillekes was Schoonaarde een héél aktieve gemeente. De fusie betekende de ondergang van Schoonaarde, en niet van Schonaarde alleen !! Ik ben een trouwe lezer van de Klaptand, maar een gemeente in verband brengen met genetische ziekten en prostitutie vind ik wel een beetje van het verkeerde te veel. Het moet plezant blijven hé. En wat de uitbating van T’Foute Café betreft: wat daar achter zijn café in de “feestzaal” en op de Scheldedijk gebeurd: dat is zijn probleem en zijn broodwinning, niet de mijne.
  Dit gezegd zijnde wacht ik op de volgende Klaptand.

  Stefaan BOGAERT.

 2. Avatar

  Och Here mennen tijd! En daar is de Knaar gaan wonen!!! ’t Zal d’er nie op vooruitgaan… Vergeef het hem want hij wist niet wat hij deed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*