Ronde Tafel vergadert over vrouwendag

De Dendermondse serviceclub Ronde Tafel 57 hield de voorbije week haar duizendste vergadering. De vergadering stond voor de gelegenheid volledig in het teken van de internationale vrouwendag.

Traditiegetrouw vergaderden de leden in restaurant De Snuiver in Denderbelle. Dat restaurant is al dertig jaar de thuisbasis van de serviceclub omdat er destijds nauwelijks restaurants die naam waardig in Dendermonde te vinden waren.

Terwijl  leden en oud-leden van de club genoten van een heerlijk dinertje werd er duchtig gedebatteerd over de plaats van de vrouw in de maatschappij. Zowat alle aanwezigen waren het erover eens dat vrouwen nog te vaak afwezig blijven in het maatschappelijke debat en dat zij ook op de arbeidsmarkt niet dezelfde kansen hebben als mannen om door te stoten naar een topfunctie.

‘Al onze leden waren het er roerend over eens dat dit onrecht ongedaan moet gemaakt worden. Als serviceclub willen wij ook graag het goede voorbeeld geven. Op onze jongste vergadering waren dan ook verschillende vrouwen aanwezig. Helaas staan ze niet op de foto omdat ze toevallig net allemaal samen naar het toilet moesten of de afwas aan het doen waren toen de fotograaf langskwam’, vertelt woordvoerder Axel Abbeloos.

Volgens Abbeloos is de serviceclub absoluut voorstander van vrouwen die de lakens uitdelen en de broek dragen. ‘Zolang ze die natuurlijk eerst zelf gewassen en gestreken hebben. En omdat het oog ook wat wil zien wij natuurlijk liever vrouwen in een kleedje of een rokje’, aldus nog Abbeloos, die betreurt dat zijn organisatie door de foto in de lokale pers als een mannenbastion wordt neergezet.

‘Wij zijn absoluut niet vrouwonvriendelijk. Vrouwen hebben wel degelijk een belangrijke plaats in onze club. Ze zorgen er onder meer voor dat we keurig in het pak zitten, dat de tafels gedekt en afgeruimd worden en dat de afwas gedaan wordt. Ons afschilderen als vrouwonvriendelijk is dan ook een brug te ver. In het verleden mochten vrouwen ook al een keer mee vergaderen, maar dat is absoluut niet voor herhaling vatbaar. Door het gezaag en geëmmer van de vrouwen liep die vergadering eindeloos uit.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*