Roggeman wil Dendermondse kerncentrale

Tomas Roggeman (N-VA) houdt op facebook een opmerkelijk pleidooi voor het openen van nieuwe kerncentrales. “Kernenergie is dé oplossing voor de klimaatproblematiek, en ecologisch zeer verantwoord“, zo weet hij.

roggemanHij deed als Jong N-VA voorzitter de uitspraak in het kader van de klimaatconferentie in Parijs en wil daarmee de kritiek pareren dat de N-VA het Belgische klimaatakkoord zou hebben tegengewerkt.

“Integendeel, wij willen gedurfde keuzes maken en gaan dus resoluut voor de bouw van nieuwe kernreactoren. En waarom niet in Dendermonde, de site van ’t Oud Klooster is eigenlijk klaar voor de bouw van een centrale. Door de gevangenis elders te plaatsen komen we meteen tegemoet aan de grieven van het actiecomité.”

Volgens Roggeman is de site aan het Oud Klooster ideaal om een kerncentrale te huisvesten: temidden een natuurgebied en in de omgeving van de Dender. “Water genoeg voor de koeltorens. Als we het slim aanpakken en telkens een beetje licht radioactief water in de Dender lozen vlak voor hoog water, kunnen we onze Aalsterse vijanden bovendien nog een ferme peer stoven.”

Roggeman, die eerder al bodemonderzoek deed op het Kerkhof van Appels, heeft bovendien ontdekt dat de grond op het Oud Klooster uitermate geschikt is om radioactief afval veilig te bewaren. “We kunnen de Zavelputten vol radioactief afval gieten. De koppeltjes die er nadien nog gaan vogelen, zijn nadien herkenbaar omdat ze licht geven in het donker.”

“De nieuwe generatie 4 generatoren zijn ook veiliger, en kunnen radioactief afval zelfs recycleren. In samenwerking met VERKO kunnen we hiermee een gezamenlijke oplossing vinden voor de verwerking van uranium én asbest. Op die manier kunnen we van Dendermonde zelfs één van de meest ecologische kernsteden van Vlaanderen maken. Het afval van zo’n generatie 4 reactor is ook slechts enkele honderden jaren radioactief, peanuts voor een vestigingsstad die al zo lang meegaat. Door meer te investeren in kernenergie zou Dendermonde bovendien in de voetsporen treden van gidslanden zoals China, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.”

Kristof Calvo (Groen) reageert op twitter alvast vol ongeloof op het pleidooi van Roggeman. “Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie” luidt het. Calvo verwijst ook naar de kerncentrales in opbouw in het Franse Flamanville en het Finse Olkiluoto, waar de vertragingen enorm zijn en het kostenplaatje de pan uitswingt.

Toch is Roggeman er van overtuigd dat de bouw goedkoper is dan windmolens, zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen. “Je moet vooral naar de marginale kost kijken, en hoewel bijvoorbeeld windenergie in het algemeen goedkoper is, is die in de buurt van ’t Oud Klooster verwaarloosbaar. Met de nabijheid van de scouts en de Boonwijk is het op vlak van marginaliteit zelfs bijna een break-even situatie.”

Roggeman belooft zelfs, als hij in 2018 burgemeester wordt, om elke Dendermondenaar een eigen kerncentrale te geven. “Een kerncentrale moet even normaal worden als een GFT-container”, aldus Roggeman. “Omdat Verko het radioactief afval één keer per week zal ophalen, is het bovendien ook goed voor de werkgelegenheid in onze stad”, besluit de bevlogen politicus. “Dat is voor ons de kracht van klimaatverandering”.

About Willy Van Damned

Avatar
Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

One comment

  1. Avatar

    De mens als brandstof. Het gaat hier om het zuivere geloof. Het atoom is het ‘atma’ (in het Sanskriet, daar is het aan gerelateerd), de ziel: onze kern. Kernenergie is een vorm van zelfrealisatie, maar dan omgekeerd: niet naar de kern toe, maar in de kern vatten wij de koe bij de horens. Vandaar uit spreekt men ook wel van ‘kerncentrifuges’. Centrifugaal. Kort door de bocht is kernsplijting een oude wijsheid in een modern jasje, zoals Jezus aangaf: oude wijn in nieuwe zakken. Een gespleten ‘persoonlijkheid’ is eigenlijk een verbastering, het is eigenlijk de ziel die gespleten wordt en opgaat in straling. Deze wetenschap is eigenlijk een vervanging voor religie: de mens is zonder het te weten niet als een terrorist omgord met bommen, maar hij is zelf zijn eigen atoombom. Zo wordt aangetoond dat het lot van alle mensen is verbonden, in het atoom bestaat in feite ruimte noch tijd, we worden langzaam tenietgedaan, voorgoed. Daarom maakt niemand zich zorgen. Je moet roeien met de riemen die je hebt, zo raken we langzaam maar zeker uitgeroeid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*