Reuzenkreeft Guust vindt onderdak in Dendermonde

De reuzenkreeft Guust verhuist binnenkort van het Sea Life Centre in Blankenberge naar Dendermonde. Dat bevestigde de directie van Sea Life aan De Klaptand.

Gust is een Canadese kreeft, die volgens experts 60 à 70 jaar oud is. Het dier weegt ongeveer 6 kilo. Hij kwam via een leverancier bij de Delhaize in Humbeek terecht. Daar trok het enorme dier al snel veel bekijks. Maar het dier bleek te groot voor het waterbassin in de supermarkt.

En dus schonk Delhaize het beest aan het Sea Life Centre in Blankenberge. Daar zou hij van zijn pensioen kunnen genieten tussen de koningskrabben. Maar ook daar moest Gust nu opkrassen omdat hij met zijn vlijmscherpe scharen de andere vissen in het bassin zou kunnen verwonden.

Het voorstel van één van de Sea Life-medewerkers om Gust in een gigantische pot kokend water te gooien en vervolgens op te eten, werd door de directie resoluut naar de prullenmand verwezen. Ook in andere Sea Life-aquaria was weinig animo om de gepensioneerde kreeft op te vangen.

Een oplossing kwam er uiteindelijk dankzij het Dendermondse OCMW. Tijdens een bezoek aan Sea Life Centre eerder deze week hoorden enkele bejaarden van het Aymonshof over de onfortuinlijke situatie van Guust. Het lot van Guust was de voorbije dagen dan ook het gespreksonderwerp tijdens de bingonamiddagen, aerobicsessies en kaartcompetities in het rusthuis.

OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek gooide Guust prompt op tafel tijdens het jongste schepencollege. Na een discussie die tot in de late uurtjes duurde, werd beslist om Guust naar Dendermonde te halen. Op termijn zou hij een plekje moeten krijgen in het Schelde-aquarium dat zal uitgebouwd worden in de Hollandse Kazerne. Wanneer dat aquarium er komt is echter niet duidelijk, omdat het stadsbestuur al jarenlang geen idee heeft wat ze met de Hollandse Kazerne moet aanvangen

Daaromg zal Guust voorlopig worden ondergebracht in het vijvertje met goudvissen aan het Administratief Centrum. Het stadsbestuur zal er wel een bordje plaatsen dat waarschuwt voor de scharen van Guust. ‘Met zijn scharen kan Guust immers probleem de vinger van een kleuter afknippen’, aldus één van de verzorgers van Sea Life.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Huck, Huck & Habacuck, drie dartele doodgravers

    Het Grembergse feestcomité wil Guust overnemen als 250ste reus om het geheel compleet te maken. ” ’t Stad heeft een reuzenpaard, wij hebben nu een reuzenkreeft”, aldus Luc Dierick. “Wij moeten hem alleen in stukjes snijden zodat we hem bij elke gelegenheid terug in elkaar kunnen zetten, net als onze andere reuzekes. Een frame van kiekendraad hebben we al! Nu wordt het alleen nog opletten voor sommige comitards die zoals steeds wel een gratis stukje willen. Wie met mes en vork naar de vergadering komt, wordt van zéér nabij gevolgd!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*