AlgemeenNieuwsSport

Qatarese oliedollars voor Dendermonds voetbal?

Een groep Qatarese investeerders heeft zijn oog laten vallen op de Dendermondse voetbalclubs en is bereid ettelijke miljoenen te investeren in een grote Dendermondse fusieclub.

Het Dendermondse voetbal zit al enkele jaren in een dipje. De periode dat KAV Dendermonde in derde klasse actief was, ligt al jaren achter ons. Zelfs in eerste provinciale is op dit moment geen enkele Dendermondse club actief. En dat terwijl veel kleine gemeenten als Zele en Berlare wel actief zijn in het nationale voetbal.

Een van de oorzaken voor de malaise is ongetwijfeld de versnippering binnen het Dendermondse voetbal. Met KAV Dendermonde, KV Sint-Gillis, KFC Baasrode, SK Grembergen, SK Oudegem en Juventus Schoonaarde zijn zes Dendermondse clubs aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond, elk met een eigen eerste elftal en grote jeugdafdelingen. Heel wat lokaal voetbaltalent zit daardoor verspreid over verschillende clubs. De verschillende clubs vissen ook in dezelfde sponsorvijver en hebben daardoor vaak problemen om hun budget op te krikken en op die manier sportieve stappen voorwaarts te zetten.

Het stadsbestuur wil op termijn opnieuw een Dendermondse voetbalclub in de nationale voetbalreeksen en wil daarbij niets aan het toeval overlaten. Via het bedrijf Desso, dat de grasmatten levert voor het WK 2022 in Qatar, kwam schepen van Sport Carine Verhelst in contact met een groep investeerders die fors willen investeren in het Dendermondse voetbal.

Schepen van Sport Carine Verhelst.
Schepen van Sport Carine Verhelst.

Schepen Verhelst: ‘Ik viel haast omver toen bleek dat de Qatari op termijn tot 100 miljoen dollar willen investeren in ons voetbal. Maar ik zag het zwart op wit op papier staan, dus het zal wel kloppen zeker. ‘ Voorwaarde van de investeerders is wel dat er één grote Dendermondse fusieclub komt. Die club zou volgens de plannen van de Qatari op termijn moeten kunnen uitgroeien tot een stabiele eersteklasser.

‘De Qatari willen tegen 2018 opnieuw een Dendermondse club in derde klasse zien,’ klinkt het bij Verhelst. ‘Tegen 2022 en het WK in Qatar zou de Dendermondse fusieclub dan in eerste klasse moeten spelen en meestrijden voor een plaatsje in Play-Off I.’

Multifunctioneel stadion

De investeerders willen tegen 2020 voor de nieuwe club een multifunctioneel stadion neerpoten met zowat 10.000 zitplaatsen. Als de club de sprong naar eerste maakt, kan dat uitgebreid worden naar 30 of 40.000, afhankelijk van de op dat moment geldende UEFA-normen. Het stadion zal wellicht worden neergepoot in Grembergen, aan de huidige jeugdterreinen van KAVD.

‘Het stadion ligt daar vlakbij het stadscentrum en is via de Scheldedijken ook vlot bereikbaar per fiets. We hebben aan de NMBS ook gevraagd om te onderzoeken of het station Grembergen op wedstrijddagen kan heropend worden, zodat supporters ook per trein naar het voetbal kunnen komen,’ aldus Verhelst. In het stadion zou ook plaats zijn voor concerten en publieksspektakels zoals Stad in As.

In eerste instantie zouden de eerste elftallen van de huidige Dendermondse clubs verdwijnen, maar zouden de jeugdopleidingen van de verschillende clubs wel blijven bestaan. ‘Dat was één van de voorwaarden van het stadsbestuur. We zijn er ons van bewust dat het voor veel mensen gemakkelijk is om hun kinderen in de eigen deelgemeente te laten sporten. De beste spelertjes van elke club zouden wel de mogelijkheid krijgen om in de jeugdafdeling van de fusieclub te gaan spelen. Op die manier willen we op termijn zorgen dat het Dendermondse talent de ruggengraat vormt van het eerste elftal van onze nieuwe club’, aldus de schepen van Sport. ‘Vanuit de fusieclub zou elk jaar een vast bedrag naar de jeugdopleidingen stromen. En uiteraard krijgen alle spelertjes een gratis abonnement in het nieuwe station.’

Naast de forse kapitaalinjectie van de Qatari kijkt het stadsbestuur ook naar lokale handelaars om hun schouders onder het Dendermondse voetbalproject te zetten. ‘We rekenen op hen om de verschillende jeugdopleidingen financieel en logistiek te blijven ondersteunen. En uiteraard kunnen zij ook op verschillende manieren participeren in de fusieclub,’ besluit Verhelst.

Veldeman Arena

Sporteconoom Trudo Dejonghe onderzocht voor het stadsbestuur het Dendermondse voetbalproject en ziet een groot potentieel voor de nieuwe club. ‘Veel Dendermondenaars trekken nu naar Anderlecht, Brugge, Gent of Lokeren om topvoetbal te zien. Maar als de sportieve resultaten volgen, zullen velen wellicht voor de Dendermondse voetbalclub gaan supporteren. In de Denderstreek heb je uiteraard Eendracht Aalst in het nationale voetbal, maar gezien de historische rivaliteit ligt het voor veel Dendermondenaars moeilijk om in de Ajuinenstad naar het voetbal te gaan kijken,’ aldus nog Dejonghe.

‘Als we er bovendien vanuit gaan dat AA Gent en Sporting Lokeren binnen enkele jaren wellicht gaan fusioneren, dan zal de Dendermondse club wellicht ook voetballiefhebbers uit het Waasland aantrekken. Het potentieel van de nieuwe club is enorm, op alle gebied: sportief, maar ook op zakelijk gebied, met de nabijheid van verschillende industrieterreinen,’ besluit Dejonghe.

Wat de naam van de fusieclub wordt is nog niet bekend. De clubkleuren wel: rood-wit, zoals de vlag van Dendermonde. Het Ros Beiaard zou uiteraard voorkomen in het clublogo, terwijl de verschillende tribunes genoemd zouden worden naar de Vier Heemskinderen Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. Naar verluidt zou decoratiebedrijf Veldeman, het bedrijf van de voormalige Vier Heemskinderen, bereid zijn naamsponsor te worden van het nieuwe stadion. Het stadion zou dan de Veldeman Arena gedoopt worden.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button