Politie houdt vanavond Goliath-actie

De lokale politie van Dendermonde plant donderdagavond voor de allereerste keer een grote Goliath-actie in de Dendermondse binnenstad. Aan de actie zal ook een ploeg van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de Sociale Inspectie deelnemen.

paulputteman

Korpschef Paul Putteman

Volgens korpschef Paul Putteman kadert de actie in de strijd tegen onveiligheid en overlast in Dendermonde. ‘De Goliath-actie kadert in het project Leefbaar Katuit’, aldus Putteman. ‘Omdat de agenten uit ons eigen korps de handen vol zullen hebben met de ordehandhaving rond de historische reuzenommegang Katuit, doen we wel een beroep op agenten uit de naburige korpsen.’

Donderdagavond zullen agenten uit onder meer Zele, Lebbeke en Buggenhout te voet door de stad patrouilleren en gerichte controles uitvoeren. Er worden ook enkele agenten in burger ingezet. De agenten zullen extra alert zijn voor mensen met kippevel, tranen in de ogen en een krop in de keel. Wie betrapt wordt op het bezit van een van deze fenomenen, riskeert een GAS-boete van 150 euro.

Ook de figuranten in de ommegang mogen zich aan controles verwachten. De drie gildereuzen werden bijvoorbeeld uitgerust met een alcoholslot om er zeker van te zijn dat niemand dronken onder de reuzen kruipt. En op de praalwagen In de Poepekas, een wagen over het volksleven op ’t Vestje, zal enkel alcoholvrij bier worden geschonken. Achter de verschillende fanfares zullen agenten metingen doen om te controleren of het maximale geluidsniveau van 85 dB(A) niet overschreden wordt.

Het FAVV zal toezien op de omstandigheden waarin het kopvlees en de gerookte vis wordt uitgedeeld, terwijl de Sociale Inspectie controles op kinderarbeid zal uitvoeren. De dienst zet daarvoor zelfs een speedboot in, om te voorkomen dat de kinderen op ’t Schipke aan de controle proberen te ontkomen.

tweetpolitie

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*