Personeel Olympos dreigt met staking

Het personeel van het stedelijk zwembad Olympos dreigt vanaf donderdag het werk neer te leggen. Aanleiding is een conflict over de arbeidsvoorwaarden.

Zwemmers die met dit broeierige zomerweer een verfrissende duik willen nemen in zwembad Olympos, riskeren morgen voor gesloten deuren te staan. Het personeel van het zwembad wil het werk neerleggen omdat hun arbeidscontract niets vermeld over het werken bij tropische temperaturen.

‘In mijn contract staat expliciet vermeld dat ik word tewerkgesteld in een subtropisch zwemparadijs, maar nu de temperaturen oplopen tot meer dan 30 graden, valt Olympos strikt genomen onder de tropische zwemparadijzen’, vertelt één van de redders.

‘De cao zwemmend personeel voorziet een hogere verloning voor redders in tropische zwemparadijzen, maar er in blijkbaar binnen de stad geen financiële ruimte voor een tijdelijke loonsverhoging. Als er voor vanavond geen oplossing is, houden wij morgen de deuren gesloten’, klinkt het verder.

Naar verluidt zou het stadsbestuur vanmiddag in spoedberaad bijeenkomen. ‘Het is duidelijk dat Olympos niet kan gesloten blijven tijdens deze hittegolf’, klinkt het bij schepen Dirk Abbeloos. ‘We zullen er als stadsbestuur dan ook alles aan doen om een akkoord uit de brand te slepen. Het zou voor de bezoekers, die vaak van heinde en ver naar ons zwembad komen onverteerbaar zijn om morgen voor een gesloten deur te staan. Zeker nu de files naar onze stad nog langer zijn dan gewoonlijk.’

Volgens Abbeloos heeft het stadsbestuur oog voor de verzuchtingen van de redders. ‘Het is inderdaad ontzettend heet in Olympos, maar dat compenseert dan weer met andere maanden wanneer het in het zwembad bibberen is. Toch willen we gerust enkele toegevingen doen. Zo willen we toestaan dat elke redder elk uur 5 minuten het zwembad mag induiken en willen we gratis ijsjes ter beschikking stellen van de redders. Het is immers van levensbelang dat zij het hoofd koel houden.’

Om de temperatuur in het zwembad niet verder te laten oplopen wil het stadsbestuur ook tijdelijk de grot en de waterval in het zogenaamde draaibad sluiten. ‘Jammer voor alle koppeltjes die van de ‘liefdesgrot’ hun vaste pleisterplaats in het zwembad hebben gemaakt, maar het is al heet genoeg in het zwembad.’ Het personeel zal ook strenger toezien op het aantal voeten per kleedhokje. ‘Maximum twee’ staat er in het zwembadreglement. Wie betrapt wordt op het aanwezig zijn in een viervoetig kleedhokje krijgt een emmer ijskoud water over zich heen. ‘We zullen dat wel filmen zodat de bezoekers het eventueel nog kunnen gebruiken in het kader van de Ice Bucket Challenge’, aldus Abbeloos.

Een tijdelijke prijsverhoging is volgens Abbeloos niet aan de orde. ‘Olympos is al duur genoeg’, aldus de schepen van Financiën.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*