Oudenaarde adopteert Ros Beiaard

De stad Oudenaarde adopteert het Ros Beiaard en de drie Gildereuzen. Dat schrijft De Standaard vandaag en wordt ons bevestigd door burgemeester Piet Buyse.

Het Ros Beiaard en de reuzen Mars, Goliath en Indiaan staan gestald in de Hollandse Kazerne langs de Noordlaan in Dendermonde. Maar Marius Meremans, ondervoorzitter van het Ros Beiaardcomité, kaartte enkele weken geleden aan dat er vochtproblemen zijn die het Dendermondse wandelende erfgoed in gevaar brengen.

 

Na enkele onderzoeken en plaatsbezoeken heeft het stadsbestuur nu een oplossing gevonden voor de problemen. Volgens De Standaard gaat de stad het Ros Beiaard en de drie Gildereuzen ter adoptie aanbieden aan Oudenaarde. Burgemeester Piet Buyse bevestigde het bericht aan onze redactie.

‘Om te beginnen wil ik benadrukken dat het Ros Beiaard en de reuzen nog steeds in goede staat zijn. Het is de kazerne die vraagt om ingrepen. Uit het rapport dat we van Monumentwacht ontvingen, blijkt dat er veel vocht en schimmel is. Maar ons peird is niet beschimmeld. De reuzen ook niet. Dat was een geruststelling, ‘ aldus Buyse.

Maar omdat de stad niet de middelen heeft om structurele ingrepen uit te voeren aan de kazerne, bedacht het schepencollege een creatieve oplossing. ‘Jammer genoeg kan de stad het Ros Beiaard en de reuzen zelf niet meer met de beste zorgen omringen. In zulke gevallen is een pleeggezin vaak de beste oplossing. Na intensieve contacten vonden we de burgemeester van Oudenaarde bereid om middels een soort sale and leaseback-operatie de zorg voor ons erfgoed over te nemen. ‘

Dagje Oudenaarde

Volgende week al verhuizen het paard en de reuzen naar een groter en vooral droger onderkomen in de Vlaamse Ardennen. ‘Als teken van onze goodwill gaven we Oudenaarde ook de toestemming op het Ros Beiaard tentoon te stellen in het VIP-dorp dat de stad optrekt bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen. Om Dendermondenaren de kans te geven kennis te maken met het nieuwe onderkomen van onze trots, zal de stad die dag ook pendelbussen inleggen tussen Dendermonde en Oudenaarde,’ vertelt Buyse verder.

Volgens Buyse moet de stadsuitstap naar Oudenaarde de opvolger worden van ‘Een dagje Oostende’. ‘De Ros Beiaardharmonie en ’t Klein Muziekske hebben alvast toegezegd om mee te reizen naar Oudenaarde. Ik ben er alvast rotsvast van overtuigd dat de extra visibiliteit die ons erfgoed krijgt tijdens de Ronde van Vlaanderen de belangstelling voor Katuit en de Ros Beiaardommegang een forse boost zal geven.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*