Oudegem krijgt een moskee

Het Dendermondse stadsbestuur heeft de plannen voor de herinrichting van het kerkplein van Oudegem in extremis gewijzigd. Op het plan dat nu voorligt, is plaats voorzien voor een moskee. Daarvoor zou de huidige kerk wel moeten afgebroken worden.

De herinrichting van het kerkplein in Oudegem is al langer een hot topic in Dendermonde. Begin juni kwam schepen van Ruimtelijke Ordening Niels Tas (SP.A) naar buiten met een plan om het plein in te richten als een open plein met parkeerplaats, groen en sociale flats.

Inwoners van Oudegem hadden tot 1 september om opmerkingen over de plannen kenbaar te maken. En ze deden dat ook massaal. Op basis van de bewonersopmerkingen zou er nu toch nog gesleuteld worden aan het oorspronkelijke plan. Dat vernam onze redactie.

‘Er werden de voorbije jaren heel wat noden en ideeën geformuleerd’, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Niels Tas (SP.A). De eerste versie van ons plan ging nog uit van het beschermde dorpsgezicht van het kerkplein, maar aangezien de nieuwe Vlaamse regering Oudegem heeft geschrapt van de lijst met beschermde dorpsgezichten, opende dat nieuwe perspectieven. Temeer omdat de stad had opgevangen dat het bisdom een aantal kerken zou gaan verkopen.

‘Na overleg met het bisdom bleek dat op termijn ofwel de kerk van Mespelare ofwel die van Oudegem verkocht zou worden. Oudegem en Mespelare zou dan één parochie worden. Gezien de opknapwerken in de kerk van Mespelare en de belabberde staat van het dakgewelf van de kerk in Oudegem leek het ons opportuun om Mespelare naar voren te schuiven als centrum van de nieuwe parochie,’ aldus Tas. De Oudegemse gelovigen zullen dus binnenkort in Mespelare de mis moeten bijwonen.

De huidige kerk van Oudegem zou plaats moeten maken voor een moskee, het eerste islamitische gebedshuis op Dendermonds grondgebied. Volgens Tas kwam vanuit de allochtone gemeenschap in Dendermonde al langer de vraag naar een eigen moskee. Er was dan ook snel een invulling gevonden voor de plek die vrijkomt door het verdwijnen van de kerk.

‘Dit was een kans die we niet mochten laten liggen,’ aldus Tas. ‘De moskee zal de middenstand in Oudegem een nieuwe impuls geven. Ondernemende allochtonen zullen zich met theehuizen, nachtwinkels en pittabars komen vestigen in het centrum van het dorp. Dat kan de leefbaarheid van het dorp alleen maar verhogen’, aldus nog Tas.

Omdat de kerk verdwijnt en wordt vervangen door een moskee, blijft de rest van de huidige plannen min of meer overeind. ‘Het moet een open plein worden, met ruimte voor religieuze of andere evenementen’, aldus Tas. Ook de eerder in de plannen voorziene parkeerplaatsen, sociale woningen en groenruimte blijven behouden.

Het stadsbestuur gaat nu samenzitten met de Moslimexecutieve en vertegenwoordigers van de allochtone gemeenschap in Dendermonde om de plannen voor de nieuwe moskee concreet vorm te geven.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

27 comments

 1. Pfff , schandalig………

  • Komen ze van een andere planeet daar… Die beleidsmakers in Dendermonde???

   • moslimland hé, de leefbaarheid is niet weggelegd voor katholieken want die moeten plaats maken voor een moskee
    en dit terwijl dit een katholiek land is, in turkije zal je geen kerk mogen bouwen hoor

    • doorsnee vlaming

     İn Turkije kan je wel de oudste kerk ter wereld vinden en in Turkije moet je geen extra kerken bouwen, waar er een Christelijk gemeenschap leeft, is een kerk te vinden.

   • Ja ja, en ze gaan ook van de onze-Lieve Vrouwkerk een moskee maken, morgen beginnen ze al. En alle vrouwen moeten vanaf morgen in een nikab of een boerka. Ze mogen wel kiezen. Ook worden de schilderijen die er hangen waaronder die twee van Van Dijck nog deze maand op de Baasroodse rommelmark verkocht. Dit om de kas van Bruisend Baasrode te spijzen. Verder gaat Piet Buyse vanaf morgen door het leven als de kalief van gans het land van Dendermonde.

 2. In het artikel wordt gezegd dat het de stad tengoede zal komen. Een beetje vertrouwen mensen..

 3. :-)

  Mensen, zien jullie dan niet in dat dit allemaal sarcastisch bedoeld is?

 4. “… leek het ons opportuun om Mespelare naar voren te schuiven als centrum van de nieuwe parochie”
  Voilà !
  ;-)

 5. HEBT GE NI GEMERKT DA GE ALLEEN PRAAT!!!! RACIST.

  • Lap. Daar heb je het weer RACIST wordt wel heel vlug gebruikt hé heb je nu echt geen ander antwoordt. Maar kom het is onze fout we hebben het te ver laten komen we moesten van in het begin gehandeld hebben zoals in je land van herkomst. En dat is geen Racistische uitspraak dit is een feit.

 6. Let die zwetzakke wor ze zyn..ver uit men buurt dus!! En van een kerk moete ze afblijve basta.

 7. Daar zitten de Inwoners van Oudegem nu op te wachten ze op een nieuwe impuls geven, door de Heer Niels Tas, SP.A. Ondernemende allochtonen met theehuizen, nachtwinkels en pittabars die terug leven in onze filosofen gemeente zullen brengen, en laat de ouderen maar naar Mespelare gaan voor de zondagmis, ja man neem hun kerk maar af en laat ze naar mespelare sukkelen. Hagem zal jou & s.pa gedenken bij de volgende verkiezingen. Denk nie dat ne filosoof vergeet. De A van anders zal anders zijn

 8. Johan Van den Eede

  Is dienen Tas zot geworden of wat . Ik woon onder de toren in oudegem in de sebastiaanstraat en ben zeker niet gediend dat onze mooie kerk moet plaats maken voor een misbaksel van een moskee. Ze zouden veel beter het kerkplein deftig opkuisen en een mooie parkeerplein met een groene strook voorzien. Dat ze de moskee in Tas zijnen hof zetten

 9. Heeft er eigenlijk al eens iemand heel de website bekeken? Het artikel, de andere artikels, de redacteuren…

  Neem de tijd om bronnen te verifiëren.

 10. Yesterday on aljazeera USA a young Muslim child’s maybe 7 was asked by his Moslem dad if he want to go back to Belgium the child answered no because they are infidels these people are USING you btw they were joining the jihad get them out please they are very dangerous I don’t live in Belgium but I am Belgian

 11. Waar blijft het respect voor al het mooie dat ons voorvaderen ons hebben achtergelaten ? Dit is een zeer mooie kerk ,kan zeker gerestaureerd worden en in eer hersteld. Heeft de kerk fabriek dan zo weinig visie ,en zo weinig geld ???????Laat ons de steen niet werpen naar de moslim gemeenschap (die maken van de situatie zeker gebruik!) Het is aan onze mensen om dit stukje erfgoed te bewaren !!!!Belgen een beetje moed a u b !

 12. hooo leuk daar zat de meerderheid dendermondenaren op te wachten. Kunnen we met al onze vriendinnen thee gaan drinken na een dagske shoppen. Een leuk restaurantje binnenstappen en ’s nachts nog een fleske halen als we dorst hebben. Maar waarom doen ze dat niet in ’t stad, daar staat zelfs meer dan 1 kerk en dan nog een abdij …en dan moet ik nie zover gaan.

 13. tis nie alleen in oudegem zo ,in lier gaan ze ook zo nen toren bouwen dat die apen dan vanop den toren iedereen kunnen wakker roepen hou jullie maar vast aagemmenaren

 14. Laat ons a u b een beetje erfgoed,hebben we dat dan niet verdiend? onze voorvaderen hebben voor ons land gevochten . Ook in mijn familie zijn daar mensen voor gesneuveld !! Een kerk afbreken om er een Moskee te bouwen ,dat kan toch niet…..waar is het monumentenzorg ???En heeft de kerkfabriek geen centje meer over om deze kerk te redden ? Arm Vlaanderenland !!!Waar is ons cultuur naartoe ???? Mensen verenig u en teken een petitie a u b

 15. Ik kan maar een ding zeggen aan de mensen van Oudegem en Mespelaere,ga rond met een petitie en strijd ervoor om die vuile moskee niet te bouwen.
  Ze zijn hier compleet zot geworden alles voor die rotte soort van moslims en niks meer voor ons eigen volk,dan staan ze stom dat we voor hun niet meer kiezen en dat ze van ons nazis maken.

  • Marcske, gij kieken!!! Hebt ge al ne keer rondgekeken op deze website, “copain”?
   Blijkbaar hebben ze (wie dat dan ook mag zijn) niet alleen een nazi van je gemaakt, maar ook je verstand gestolen… zonder enige twijfel de schuld van al die kleurlingen!
   P.S. Lap, begint het hier nog juist te regenen ook… als ze die asielzoekers uit Europa gehouden hadden, zou de zon nu nog geschenen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*