Opmerkelijke overstap in Dendermondse politiek

De Dendermondse burgemeester Piet Buyse (CD&V) trekt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de lijst van de Vlaams nationalistische partij N-VA. Dat verklapte Buyse tijdens de jaarlijkse Dag met de burgemeester aan een undercoverjournalist van De Klaptand.

Gisteren nam Buyse een twintigtal kinderen op sleeptouw tijdens de jaarlijkse Dag met de burgemeester. De kinderen brachten samen met de burgemeester onder meer een bezoek aan het natuurreservaat Bastion VIII. Na afloop trakteerde Buyse de kinderen op een ijsje en was er tijd voor enkele vragen.

Eén van de kinderen, ingehuurd door De Klaptand, vroeg Buyse of het klopte dat Leen Dierick in 2018 burgemeester van de stad zou worden. ‘Ik heb dat gehoord uit de mond van mijn vriendinnetjes Stien en Ries’, klonk het uit de mond van de 9-jarige Iwein uit Grembergen.

De overstap van Buyse werd beklonken tijdens Walking Dender. Jef Dauwe staat niet over. Een mandaat bij de N-VA kan hij er niet meer bij nemen.

De overstap van Buyse werd beklonken tijdens Walking Dender. Jef Dauwe staat niet over. Een mandaat bij de N-VA kan hij er niet meer bij nemen.

Geheel tegen de traditie in draaide Buyse niet om de hete brij heen en bevestigde hij dat Dierick in 2018 de CD&V-lijst zal trekken. ‘Daar zijn al afspraken over gemaakt. Leen wil immers graag in de voetsporen treden van haar vader’, vertelde Buyse. Op de vraag welke plaats hijzelf dan zou innemen antwoordde Buyse dat hij ook lijsttrekker zal zijn. ‘Maar bij een andere partij. Ik ben immers gevraagd door de N-VA. Vorige week vrijdag tijdens Walking Dender hebben de deal beklonken bij een frisse Leffe.’

‘Het was een aanbod dat ik niet kon weigeren’, ging Buyse verder. ‘Financieel kan ik me bij de N-VA fors verbeteren. Ik krijg onder meer een bedrijfswagen, maaltijdcheques en een dertiende maand. Bovendien zou ik ook burgemeester mogen blijven na de fusie van Dendermonde en Buggenhout. Maar ook onze stad zal er beter van worden. De partij heeft me immers verzekerd dat Marius Meremans nooit meer schepen zal worden. Een mandaat als OCMW-voorzitter zou het hoogst haalbare worden van Meremans. ‘

Toen onze redactie Buyse vandaag confronteerde met zijn uitspraken, gooide de burgemeester boos de telefoon dicht.

Op het hoofdkwartier van de N-VA wil men de overstap voorlopig niet bevestigen. ‘Al klopt het wel dat we onze Dendermondse lijst voor het eerst in de geschiedenis van de partij willen laten aanvoeren door een bekwaam politicus. De kans is klein dat we die vinden binnen de lokale afdelingen en dus bekijken we de opportuniteiten die zich stellen.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*