Open VLD wil happy hour voor parkeren

Terwijl het stadsbestuur binnenkort gaat samenzitten met het parkeerbedrijf over een nieuw parkeerplan, heeft oppositiepartij Open VLD al een alternatief klaar. Dat vernam De Klaptand.

Vier jaar geleden voerde het stadsbestuur een nieuw parkeerplan in dat de schaarse parkeerplaatsen beter moest doen renderen. Parkeren in het stadscentrum werd betalend. Gratis parkeren kon op de parkings aan de rand van de stad. Het bedrijf Parkeerbeheer haalde het contract binnen om toe te zien op het naleven van het nieuwe parkeerbeleid. Dat contract loopt volgend jaar af en dus gaat de stad binnenkort opnieuw met het bedrijf rond de tafel zitten.

Omdat er bij de lokale middenstand nogal wat onvrede bestaat over het huidige parkeerplan, komt oppositiepartij Open VLD nu met een eigen parkeerplan. Het brein achter dat plan is Open VLD-raadslid Gino Van der Vreken. De zaakvoerder van VDV Electro Service ondervindt dagelijks de pijnpunten van het huidige parkeerbeleid en is naar eigen zeggen dan ook de geknipte persoon om een alternatief plan uit te werken.

Hoewel het plan dat nu voorligt binnen Open VLD nog niet helemaal definitief is, wil Van der Vreken aan onze redactie wel al enkele krijtlijnen schetsen. Zo wil Van der Vreken het kwartier gratis parkeren graag uitgebreid zien. In het systeem van Van der Vreken zouden automobilisten per winkel die ze bezoeken een kwartier gratis parkeertijd moeten kunnen krijgen. Enige voorwaarde is dat mensen ook in elke winkel effectief iets kopen.

Om dat systeem uit te rollen is de installatie van slagbomen op de invalswegen naar het stadscentrum wel nodig. ‘Het systeem is vergelijkbaar met dat van een ondergrondse parkeergarage. Mensen nemen een ticketje bij het binnenrijden van de stad en betalen pas bij het buitenrijden. Op de kassaticketjes van de Dendermondse winkeliers zal een kortingcode staan die ze kunnen scannen bij de betaalautomaat. Per code kan er een kwartier gratis geparkeerd worden. Mensen zullen op die manier gestimuleerd worden om te kopen in plaats van te kijken’, klinkt het bij Van der Vreken.

Happy hour

Ook nieuw in het plan van het Open VLD-raadslid is het happy hour, een moment waarop er gratis kan geparkeerd worden in de stad. Het dagelijkse happy hour zou samenvallen met het einde van de schooldag. Op weekdagen kan er gratis geparkeerd worden van 15 tot 16 uur en op woensdag van 11.30 tot 12.30 uur. ‘Op dat moment staan de slagbomen om de stad binnen te rijden gewoon open. Wie al binnen was, moet dat uur niet betalen.’

Verder wil Van der Vreken ook werk maken van een systeem met beurtenkaarten en een reductie voor families die hun beide auto’s op hetzelfde moment in de stad parkeren. ‘Op die manier kunnen we tweeverdieners opnieuw naar de stad lokken. Man en vrouw kunnen dan met hun eigen auto naar de stad komen. Op die manier kunnen ze meer boodschappen mee nemen naar huis. ‘

Het Open VLD-raadslid vergelijkt parkeren in Dendermonde ook met het boeken van een reis. ‘In de reissector krijg je vaak bij het boeken van twee nachten een derde gratis. In Dendermonde zouden we kunnen evolueren naar een systeem dat wie twee auto’s in onze stad parkeert er gratis een derde mag bij zetten.

Tenslotte wil Van der Vreken ook op een aantal strategische plaatsen in de stad speciale parkeerstroken voorzien voor schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren. Het gaat om twee parkeervakken voor gehandicapten die worden aangeduid met een verkeersbord dat is afgedekt met een plastic zak. Van Hauwermeiren mag de vakken in kwestie wel alleen gebruiken als het donker is.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*