Open VLD doet compromisvoorstel gevangenis

Open-VLD Dendermonde verzet zich al jarenlang tegen de bouw van een nieuwe gevangenis op het terrein Oud Klooster te Dendermonde. Na overleg met de nationale partijtop, die het dossier meenam bij de federale regeringsonderhandelingen, lijkt er nu een compromisvoorstel te zijn waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Het voorstel voorziet in een aparte federale gevangenis voor witteboordcriminaliteit op Dendermonds grondgebied. Door de wereldwijde banken crisis is deze gespecialiseerde tak van criminaliteit de laatste jaren sterk toegenomen, en ook de regelgeving die de regering DiRupo trof om witwaspraktijken tegen te gaan hebben voornamelijk bedrijfsleiders, accountants en speculanten tot het uiterste gedreven. Omdat voor deze misdadigers, die zichzelf liever Malefactor Beneficiary Accountants of MBA’s noemen het verschil tussen hun omgeving en de vaak overvolle gevangenissen te groot is, werd tijdens de onderhandelingen voor de toekomstige federale regering naar een oplossing gezocht.

In tegenstelling tot de vorige plannen, waarbij de open ruimte die de site van het Oud Klooster biedt aan banden werd gelegd, zal dit nu optimaal gebruikt worden ~Geert Vermeir, woordvoerder lokaal actiecomité

De sleutel in deze onderhandelingen bleek de lokale afdeling van Open VLD Dendermonde te zijn, die zijn protest tegen de gevangenis op de site Oud Klooster wil opgeven, als de vernieuwde gevangenis zich specifiek tot dit soort strafbare feiten zou beperken. Geert Vermeir, partijlid en woordvoerder van het lokale actiecomité is alvast tevreden.

‘Wij zijn verheugd dat ons voorstel positief onthaald werd en hopen dat de federale regering snel werkt maakt van een MBA gevangenis op ons grondgebied. In tegenstelling tot de vorige plannen, waarbij de open ruimte die de site van het Oud Klooster biedt aan banden werd gelegd, zal dit nu optimaal gebruikt worden met ondermeer tennisvelden, een golfbaan en saunacomplex. Een deel van het compromis bestaat er ook in dat de buurtbewoners gratis gebruik kunnen maken van deze faciliteiten’, gaat hij verder.

‘Ten slotte,’ zo besluit hij, ‘is het goed dat ook de MBA’s eindelijk een aangepaste penetentiaire inrichting krijgen afgestemd op hun noden en behoeften, daar kan de maatschappij enkel beter van worden. In het kader van de integratie proberen wij nu ook om een shoppingcomplex mee te laten opnemen in de plannen, zodat ook onze lokale economie hier van kan mee profiteren.’

In afwachting van de beslissing door de onderhandelaars geeft de actiegroep volgend weekend alvast een buurtfeest.

 

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*