Ook onrust in Cinema Albert

Het kwam woensdagavond niet alleen tot incidenten tijdens de vertoning van de film Black in de Brusselse vestiging van Kinepolis. Ook in Cinema Albert aan de Sint-Gillislaan kwam de politie gisteravond even ter plaatse.

Woensdag waren er incidenten in en rond het bioscoopcomplex in het Brusselse Bruparck bij de vertoning van ‘Black’, een film over Brusselse stadsbendes. De avondvoorstelling werd toen geannuleerd nadat de politie moest ingrijpen. De problemen deden zich voor omdat heel wat te jonge toeschouwers de film, die 16+ gelabeld is, toch wilden bijwonen.

Ook in Dendermonde kwam het gisteravond tot incidenten aan de lokale bioscoop. Daar hadden de incidenten echter niets te maken met de nieuwe film van Adil El Arbi, maar wel met enkele andere films die in de bioscoop lopen.

picocoppensZo protesteerde uitgerekend gisteren de fanclub van de aan lager wal geraakte acteur Walter Michiels aan de Dendermondse bioscoop tegen het feit dat in tegenstelling tot Oscar en DDT hun favoriete kampioen Pico over het hoofd werd gezien voor een rolletje in F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General. ‘Het protest verliep bijzonder ludiek’, vertelt Philip Cleynens, de uitbater van de bioscoop. ‘Gewapend met Pico-maskers maakten de fans hun standpunt duidelijk, maar niemand werd lastig gevallen en al onze bezoekers konden probleemloos een ticket kopen.’

‘Ik schrok dan ook enorm toen even later enkele politiecombi’s voor mijn zaak stopten. Even dacht ik dat de agenten voor één keer het fatsoen hadden gehad om correct te parkeren wanneer ze een pakje frieten kwamen halen bij Fritas, maar niets bleek minder waar. Een achttal agenten stelde zich op in de inkomhal van de bioscoop en ontrolde een spandoek waarin ze de vertoning van de nieuwe James Bond-film Spectre hekelden’, aldus Cleynens.

Een recente besparingsronde binnen de Dendermondse politie heeft het korps immers op zwart zaad gezet. ‘Het is schandalig dat die James Bond op het witte doek met allerlei gadgets de criminaliteit mag aanpakken, terwijl wij niet eens een Bic hebben die schrijft’, aldus één van de actievoerders. ‘Terwijl die Bond het mag aanleggen met allerlei lekkere wijven, doen wij hele dagen niets anders dan de bevolking pesten met flits- en alcoholcontroles.’

Adolf Daens speelt Sinterklaas in Ay Raymon.

Adolf Daens speelt Sinterklaas in Ay Raymon.

Helemaal te gek werd het toen na de avondmis ook een delegatie van CD&V neerstreek voor Cinema Albert en de slogan ‘De Sint is van ons’ begon te schreeuwen. ‘Wij hebben gehoord dat in de Sinterklaas-film Ay Raymon de Sint wordt vertolkt door de linkse priester Adolf Daens. Een Aalstenaar. Dat is je reinste provocatie. Een belediging voor ons geloof’, klonk het bij de derde groep actievoerders, die door de drukte een plaatsje moesten zoeken voor schoenenwinkel Moernaut.

Daar kregen ze even later nog het gezelschap van een N-VA-delegatie onder leiding van Tomas Roggeman. De Dendermondse afdeling van de partij wilde voor de vertoning van D’Ardennen nog een keer de aandacht vestigen op de miljardentransfers tussen Vlaanderen en Wallonië. ‘Deze film is daar een mooi voorbeeld van. Vlaanderen levert zijn beste acteurs, maar de filmtitel zal er voor zorgen dat het de Walen zijn die toeristische meerwaarde halen uit de film. Ze hadden deze film toch ook De Vlaamse Ardennen kunnen dopen?’, aldus een bijzonder boze Roggeman.

En passant kaartte de geel-zwarte delegatie ook de ongepast royalistische naam van de Dendermondse bioscoop aan. ‘Dat een archaïsch, achterhaald en overbodig instituut als het Belgisch vorstenhuis op deze manier wordt in de kijker gezet is op zijn zachts gezegd ongelukkig te noemen’, aldus Roggeman.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Caduceus Wurzelschnupfer

    Na de felle demonstratie van de NVA kwamen ook de klanten van coiffeur Lafayette nog even de inkomhal van Cinema Albert op stelten zetten. Zij namen het niet dat hun geliefkoosde kapper over de hekel werd gehaald in de film “Ay Raymond”. “Het is de zachtheid zelve”, zeiden de verzamelde dames van betere stand, “en wij kunnen het weten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*