OCAD kondigt terreurniveau 5 af n.a.v. zomertournee Janez Detd.

Na de barbaarse en bijzonder gewelddadige aanslagen op 22/3 in Zaventem en Brussel is er een nieuw onmenselijk onheil dat als een donkere wolk boven België hangt. De zelfverklaarde punkrockband Janez Detd. heeft aangekondigd deze zomer opnieuw te zullen touren.

OCAD (het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) neemt het zekere voor het onzekere en roept dreigingsniveau 5 in het leven. Tot nu betekent dreigingsniveau 4: “De bedreiging is zeer ernstig en zeer nabij.” Dreigingsniveau 5 houdt in: “De bedreiging is zeer ernstig, zeer nabij, weerzinwekkend en onnodig sadistisch.” Het anti-terreurorgaan klinkt strijdvaardig: “Ons land zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. En we zijn de risee van de hele wereld. De aanslagen op de luchthaven en in de metro hebben we niet kunnen verhinderen, maar als we deze tour kunnen belemmeren zal de mensheid ons dankbaar zijn. Nu is het moment om terug te vechten en ons eergevoel te herstellen!”

Ruikt 'Bones' naar dood en verderf?

Ruikt ‘Bones’ naar dood en verderf?

Een betrouwbare bron binnen de Staasveiligheid vertelt aan De Klaptand dat ze frontman Nikolas Van Der Veken al een hele poos in de gaten houden. “Er hangt een louche zweem over dat kereltje. We hebben dat al langer in de smiezen. Ten eerste, zijn roepnaam is ‘Bones’; een duidelijke en expliciete verwijzing naar skeletten en doodskoppen. Naar dood en verderf, dus. Ten tweede, hij draagt steevast een baseballpet. Welke zichzelf respecterende punker doet dat nu?! Volgens ons is die ‘punkband’ gewoon een flauwe schertsvertoning, een dekmantel, een farce. Die Nikolas komt overduidelijk uit de hakker- en gabberscene. We hebben onbetwistbare aanwijzingen dat hij een aanhanger is van het Rotterdam Terror Corps. Dat is een radicale hardcoreformatie die openlijk dweept met geweld en agressie. Ten derde, stamgasten van donkere Grembergse krochten als De Sportvriend en De Snuffel klagen steen en been over zijn klierige aanwezigheid. En als die marginale sujetten het al op hun heupen krijgen, wil dat wel wat zeggen. Ten vierde, die gast is een soortement goeroe. Hij kan als geen ander manipuleren en indoctrineren. Als je voor een reünieconcert honderden naïevelingen als ware lemmingen op bussen laat stappen om naar Gent te tuffen, dan bén je een brainwasher. Muziekfans kan je die arme stakkers bezwaarlijk noemen. Ten vijfde, bij het bijzonder amateuristische propagandafilmpje voor hun zomertournee staat op Facebook in niet mis te verstane bewoordingen: ‘It’s gonna be a blast!!!!’  Vrij vertaald: ‘Het zal knallen!!!!’ Een welgemikte waarschuwing, zo vlak na de aanslagen op ons grondgebied. Ten slotte, en voor ons is dat de uitdrukkelijkste aanwijzing: de grappen die die Van Der Veken in zijn bindteksten verwerkt hebben vaak zo’n een baard dat ze een duidelijke vorm van radicalisering verraden.”

Een smakeloze opmerking of een doelgerichte waarschuwing?

Een smakeloze opmerking of een welgemikte waarschuwing?

"Nikolas is een fundamentalistische zot!"

“Nikolas is een fundamentalistische zot!”

Deze hypothesen krijgen steun uit onverwachte hoek. Journalist en muziekcriticus Serge Simonart neemt zelf contact op met onze redactie: “Jullie weten dat ik de dood van Bowie had voorspeld dankzij mijn kritische tekstanalyse van zijn single Lazarus. Wel, ik weet uiteraard al veel langer dan onze inlichtingendiensten dat die hele Janez Detd. bestaat uit een zootje extremistische radicalen. Mijn frank is gevallen toen ik hun hitje Anti-Anthem eens van naderbij onderzocht. Die tekst dateert uit 2003, maar leest als een macaber profetisch terreurpamflet.”

Simonart ontleedt enkele citaten:

‘Now I wish I was stronger ‘cause the days without anger are far behind us’… “Hier zie je dus al meteen de opgekropte woede en frustratie van iemand die zich niet aanvaard voelt, maar toch nog te weinig lef heeft om over te gaan tot concrete daden.

‘Just gimme time… this is my anti-anthem!’… “Dit is de eerste duidelijke waarschuwing in de tekst. Hij zàl toeslaan, want hij is tegen ons systeem. Maar niemand wist toen wanneer. Nu liggen de kaarten wel enigszins anders.”

‘I look at the crowd, but I’ve never felt so alone’… “Net als alle andere extremisten voelt Nikolas zich duidelijk vervreemd van de anderen, een buitenstaander. Alienated, als het ware.”

‘When words become fists, hope no longer exists’… “Deze tekst behoeft volgens mij geen commentaar. Van Der Veken had even goed ‘Let op, ik ben een fundamentalistische zot’ op zijn voorhoofd kunnen laten tatoeëren.”

Wanneer De Klaptand al deze bevindingen verontrust voorlegt aan de Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon antwoordt die laconiek: “Dat is de provincie Oost-Vlaanderen!”

Als alles fout loopt, gaat de bende vanaf juni de baan op.

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*