NSA luisterde ook Piet Buyse en Marius Meremans af

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespioneerde ook de Dendermondse burgemeester Piet Buyse, eerste schepen Leen Dierick en N-VA-gemeenteraadslid Marius Meremans. Dat zegt de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Klokkenluiderswebsite Wikileaks publiceerde de voorbije weken opnieuw tienduizenden geheime rapporten en technische documenten over de afsluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Enkele honderden van die documenten bevatten een link met Dendermonde.

Het gros van de documenten is gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken van burgemeester Piet Buyse, eerste schepen Leen Dierick en N-VA-gemeenteraadslid Marius Meremans. Nieuwe onthullingen bevatten de documenten echter niet. In de Wikileaks-documenten staan wel de directe mobiele nummers van flink wat kopstukken uit de Dendermondse politiek.

Terwijl de telefoongesprekken van Buyse lezen een beknopte samenvatting van de Eerste Wereldoorlog in Dendermonde vormen, gaat het bij Dierick vooral om telefoontjes richting Grembergen. Omdat de NSA niet op de hoogte was van het gezinsleven van Dierick en gezien de lange duur van de telefoongesprekken, ging men er lange tijd wel verkeerdelijk van uit dat de eerste schepen met een zekere Stien en Ries wel heel veel informatie had te delen. Tot bleek dat het om de kinderen van Dierick ging.

Bij Marius Meremans leverde de telefoontap zo mogelijk nog minder informatie op. ‘Het lijkt wel of mr. Meremans alleen de woorden ‘Sorry, verkeerd verbonden’ kan uitspreken’, klinkt het letterlijk in de top secret-documenten. Ook het feit dat Meremans geen gelegenheid onbenut laat om de medewerkers van de lokale perskring te contacteren, sprong bij de Amerikaanse inlichtingendienst in het oog. ‘Het valt ons op dat Meremans in al die gesprekken met aandrangt vraagt om zeker een fotograaf mee te sturen’, klinkt het in het vertrouwelijk document.

Pijnlijk detail: door een ongelukkig misverstand luisterde de NSA aanvankelijk de gesprekken van Open VLD-politica Hilde Dierickx af. ‘Een voorbeeld qua dienstbetoon. Burgers bellen massaal naar Dierickx met een vraag voor een afspraak.’ Tot iemand ontdekte dat niet Hilde Dierickx maar Leen Dierick de machtigste vrouw van Dendermonde is en dat Dierickx in het dagelijkse leven een tandartspraktijk heeft.

In één van de documenten wordt overigens ook gewaarschuwd voor een scenario waarin Leen Dierick burgemeester van Dendermonde zou worden. ‘Als Leen Dierick in 2018 effectief burgemeester van Dendermonde wordt, zou dat het calimero-gevoel in andere deelgemeenten fors kunnen aanwakkeren. Dat kan leiden tot een periode van politieke en maatschappelijke chaos in het land van Dendermonde’, klinkt het in het rapport.

‘Hoewel ze in Dendermonde op dat vlak over een ruime ervaring beschikken, moet overwogen worden om binnen CD&V Dendermonde het verzet tegen Dierick te stimuleren of om partijen als SP.A en N-VA een charismatische politicus te vinden die Dierick het vuur aan de schenen kan leggen’, gaat het rapport verder. ‘Al belooft dat laatste een zoektocht te worden waartegen de jacht op Osama Bin Laden een wandeling in het park was.

Het kabinet van de burgemeester wou niet reageren op de onthullingen. ‘Piet is even op werfbezoek in het belevingscentrum rond de Groote Oorlog’, aldus kabinetsmedewerker Joost Pinoo. Marius Meremans wilde enkel reageren op voorwaarde dat er een foto van hem bij dit stuk verscheen.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Cornelius Crayenbrayer

    Nog een geluk dat ze niet in de tijden van Cool en Verhelst actief waren… Godvermiljaarde … Zoek daar maar eens de vertaling van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*