Nosta/Nijdrop onder Dendermondse curatele: “Wij weten als geen ander hoe je uitgaansleven ten gronde richt.”

Trammelant in clubconcertland. De drastische besparingen die Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) – met in zijn adviesraad een lokale pijler met een grootse culturele merite – in de sector doorvoert, treffen ook legendarische iconen uit de regio. Zo moet Nosta, de concertwerking van jeugdhuis Nijdrop, los van de subsidieslurf. De concertclub verliest daardoor zijn werkingsmiddelen, de vaste medewerkers staan op straat en aan een halve eeuw vermaarde muziekprogrammering komt abrupt een eind.

Nosta-programmator Gilles

Om die onverwachte schok op te vangen wordt Nosta onder Dendermondse curatele geplaatst. “Die dynamische groep jonge mensen hangt nu uiteraard murw in de touwen door dat onverwachte, onverbiddelijke nieuws. Als stad bieden we graag troost en begeleiding, gestoeld op de expertise waar we nu toch al een paar jaar duchtig aan werken. Wij weten immers als geen ander hoe je uitgaansleven ten gronde richt”, zegt een bron binnen het stadsbestuur. “We hopen wel dat die Gilles Dierickx (Nosta-programmator en Dendermondenaar, red.) snel naar een grootstad trekt en daar het mooie weer gaat maken, want zo van die gemotiveerde jonge mensen kunnen we bij ons missen als kiespijn.”

“Van heinde en verre komen collega-stadsbestuurders bezien hoe wij erin slagen het uitgangsleven vakkundig te nekken. Ckommilfoo, de Funk, Ahura, Abo-Escapade, Roxy, Helleput, Bard’O, Den Irish Pub, Den Ommeganck en zelfs In de witten hond… allemaal hebben we ze klein gekregen”, klinkt het koketterend.

Schepen Tomas Roggeman vult aan: “Doordat we het uitgaansleven fnuiken, laat staan ondersteunen, trekken jongeren weg en blijft het vastgoed goedkoop. Dat noem ik efficiënt sociaal beleid. Wie hier toch blijft wonen, voelt zich net goed bij de rustige vastheid van een slapende provinciestad, een profiel dat vaak correleert met eerder behoudsgezind stemgedrag. Als N-VA-schepen van Sociale Zaken win ik dus twee keer. We willen toch geen Leuvense toestanden, met dure woningprijzen en een burgemeester die socialist én Marokkaan is?!”

Ook de sp.a heeft boter op het hoofd. Sinds Bart Van Malderen en Tom Bogman minder pintelieren in de centrumcafés is de omzet met 800 % gedaald. Dat is een publiek geheim, maar de impact ervan is omvangrijk.

Schepen Roggeman voegt ook nog toe dat Dendermonde heel wat van Opwijk kan leren. “Hoe je als plattelandsgemeente een figuur als Dries Van Langenhove kan voortbrengen… chapeau.” En dat wie klachten heeft over zijn uitspraken of beleid, ze gerust per post van versturen via de brievenbus in Oudegem.

Aanblik van de uitgangsbuurt Grote Markt op een van de topdagen.

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*