Nieuwe premier komt wellicht uit Dendermonde

Nadat de onderhandelaars van de Zweedse coalitie vannacht een akkoord bereikten over de figuur van Marianne Thyssen als Europees Commissaris, is ook duidelijk geworden dat de nieuwe premier zo goed als zeker iemand uit de liberale familie wordt. Aan de zijlijn wachten heel wat Dendermondse liberalen op een telefoontje vanuit de Melsensstraat.

Het is nog niet helemaal uitgemaakt of het Open VLD of MR is dat de nieuwe premier wordt, maar indien het Open VLD wordt, dan valt de keuze wellicht opnieuw op een liberaal met Dendermondse root. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten: ‘Aangezien de vorige liberale premier (Guy Verhofstadt, nvdr.) ook in Dendermonde werd geboren en die  ons land opnieuw op de rails zette na jaren van verval, lijkt het ons logisch  dat we ook nu kijken wat de Dendermondse liberale familie voor ons kan betekenen.’

En dus is de kans niet ondenkbeeldig dat een Dendermondse Open VLD’er binnenkort verhuist naar de Wetstraat 16. Wie het precies wordt, is voorlopig koffiedik kijken. En on the record wil ook niemand van de Dendermondse liberalen zeggen dat hij kandidaat is. ‘Als je bij de liberalen zegt dat je kandidaat bent voor een postje, krijg je het zeker niet,’ klinkt het in liberale midden.

Wetstraatwatchers tippen onder meer oud-gedienden als Kris Verberckmoes, Marcel Borms, Hilde Dierickx. Dierickx zetelde een tijdje in de Kamer en kent dus het politieke leven in de hoofdstad. Geert Vermeir, van het actiecomité tegen de nieuwe gevangenis, wordt het wellicht niet, gezien de grijze haren die hij Brussel de voorbije jaren bezorgde met zijn protest in het gevangenisdossier.

Ook de huidige gemeenteraadsfractie is nog niet klaar voor het echte politieke werk, klinkt het her en der. ‘Stijn Pluym, Laurens Hofman en Gino Van der Vreken spelen hun oppositierol in Dendermonde met verve. We mogen hen echter niet verbranden door hen nu al naar Brussel te sturen,’ aldus een lokaal Open VLD-kopstuk.

Outsiders tippen op de Baasroodse chocolatier Karel Peeters als mogelijke nieuwe premier. Peeters stond ooit op de lijst voor Open VLD maar verliet de partij na interne twisten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij als lijsttrekker verkozen op de lijst Plus, maar hij zou uiteindelijk niet zetelen onder meer uit tijdsgebrek. Peeters bleef de politiek echter wel volgen, werd opnieuw lid van Open VLD en zou nog altijd dikke vriendjes zijn met de partijtop. Zo kreeg Guy Verhofstadt voor zijn verjaardag vorig jaar nog een gigantische chocolade-replica van zichzelf. Peeters beantwoordt als ondernemer ook aan het profiel van de oerliberaal en moet ook zorgen dat ondernemersorganisaties als VBO, VOKA en Unizo zich achter de nieuwe regering kunnen scharen.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Waarom denkt niemand aan de stille werkers zoals Dirk Verheyden of Cyriel Van Kerckhoven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*