Nieuwe Dendermondse gin op de markt: ‘Fleems’

Een nieuw brouwsel vervoegt de keure aan Dendermondse streekproducten. ‘Fleems’, zo heet de gin die de lokale markt de volgende weken moet veroveren. “Dat we kiezen voor deze drank, is de logica zelve. Gin lijkt immers sterk op een gemiddelde Dendermondenaar: droog, eerder bitter, tjokvol alcohol en je krijgt er snel hoofdpijn van”, aldus brouwer-bedenker T. P.

T. P. is de man achter ‘Fleems’. Of de vrouw! Want hij (of zij!) wenst dit product in alle anonimiteit te lanceren. “Ik vertoon een passionele liefde voor mijn stad en lever graag mijn bijdrage aan de gemeenschap, maar daarom hoef ik nog niet in de schijnwerpers te staan. Het gaat immers om het product en niet om mij. Je hebt er hier in de regio genoeg die werkelijk uit alles munt slaan. Die oude posters, Kerst-reuzen, stadsvlaggen, Ter Monde-koffie, spikkeloës, metalen beeldjes, lokale gezelschapsspellen en postkaarten commercialiseren en er flink poen mee scheppen. Zo van die lokale Theofiel Boemerangs, weet-je-wel. Maar daar haal ik mijn neus voor op. Bij mij staat respect voor de stad en haar folklore immer pal.”

Ook over de naam is nagedacht. “Uiteraard is ‘Fleems’ een woordspeling. Niet dat het verwijst naar het vurige karakter van de Dendermondenaars, want ik ben niet cynisch ingesteld. Ook met de geschiedenis als Martelaarstad heeft het niets te maken. Je product vernoemen naar een stad die in de fik heeft gestaan, zou wel erg pervers zijn. Neen, net zoals mijn gin hou ik ook de naam lokaal. Hij knipoogt naar ‘flemen’. Elke dialectspreker weet dat het zoveel wil zeggen als ‘paaien’ of ‘iemand gunstig stemmen om je zin te krijgen’. ‘Fleems’ is dus uitgedokterd door een flemer”, knipoogt T. P. nog. “Ik heb lang op die naam gezocht en gebroed. Nu maar hopen dat er geen onverlaten zijn die zonder mijn toestemming die naam kopiëren. Kleine percentjes, rijke ventjes!”

De drank wordt gelanceerd op 1 mei op het Heldenplein. Speciaal voor die feestelijke gebeurtenis wordt er op dat plein een artisanale pop-up bar uit de grond gestampt.

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*