Nieuw fietspad op Gentsesteenweg komt er dan toch

De fietspaden op de Gentsesteenweg zullen dan toch op korte termijn vernieuwd kunnen worden. Dat vernam De Klaptand uit betrouwbare bron.

Enkele maanden geleden kaartte gemeenteraadslid Marius Meremans (N-VA) de lamentabele toestand van de fietspaden op de Gentsesteenweg aan. ‘Wie op het fietspad van de Gentsesteenweg rijdt, waant zich in Parijs-Roubaix’, aldus Meremans toen in de kranten.

Schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V) erkende het probleem, maar wees er op dat de stad dit dossier al sinds 2002 de hoogste prioriteit geeft. ‘We moeten echter wachten op een toelage van 400.000 euro voor de aanleg van gescheiden rioleringen,’ aldus Dierick.

Die toelage is er nog altijd niet, maar schepen Dierick ontdekte een alternatief in in het Nederlandse Krommenie. Daar werd een fietspad uitgerust met zonnepanelen. Het fietspad bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. De zonnecellen zijn aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm. dikte.

‘Als we de fietspaden op de Gentsesteenweg uitrusten met zonnepanelen, kunnen we meer dan genoeg stroom produceren om de bibliotheek, het Sociaal Huis en het Aymonshof van stroom te voorzien. En bij hevig onweer kunnen we de extra stroomcapaciteit gebruiken om de ondergelopen kelders en garages langs de Gentsesteenweg leeg te pompen,’ aldus Dierick.

Dierick maakt zich sterk dat de investering zichzelf op termijn zal terugbetalen. ‘We rekenen op een duizendtal groenestroomcertificaten per jaar. Daarbovenop mag ook het effect van het aangename fietspad niet onderschat worden. Mensen zullen nu sneller met de fiets in het stadscentrum zijn en dus een pintje meer kunnen krijgen. En ook voor de bejaarden van het Aymonshof met hun gemotoriseerde rolstoelen, ligt een ritje naar het stadscentrum opnieuw binnen handbereik,’ besluit de schepen.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*