CultuurEconomieNieuwsPolitiek

Netflix koopt rechten Ros Beiaardommegang 1990

De Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft de tv-rechten gekocht van de Ros Beiaardommegang van 1990. Dat stelde onze redactie vanmiddag vast.

Netflix werd in september van dit jaar met succes in ons land geïntroduceerd. Abonnees kunnen voor een vaste prijs per maand (7,99 euro) films, series en binnenkort dus ook original-documentaires kijken. Dat kan on demand, via smartphones, tablets en smart-tv’s.

Netflix stemt zijn aanbod af op de lokale markten. Zo zijn, naast het uitgebreide internationale aanbod, ook 6 reeksen van de openbare omroep VRT op het streamingplatform beschikbaar. Maar Netflix wil ook meer en meer documentaires gaan uitzenden. Zo kocht het begin 2014 de exclusieve rechten op The Square, een documentaire over de revolutie in Egypte.

Vanmiddag ontdekte onze redactie louter toevallig dat ook de integrale Ros Beiaardommegang van 1990 kan herbeken worden op Netflix. Die ommegang werd destijds live op tv uitgezonden. Tijdens de tv-uitzending barstte co-commentator Louis De Lentdecker in tranen uit toen het Ros Beiaard, met de vier gebroeders Veldeman, zijn intrede deed op de Grote Markt.

Burgemeester Piet Buyse, tevens bevoegd voor stadspromotie, bevestigde aan De Klaptand dat de stad de rechten op de Ros Beiaardommegang inderdaad heeft verkocht aan de Amerikaanse streaminggigant. ‘We zien dit als de start van de campagne rond de Ros Beiaardommegang 2020. De verkoop aan Netflix geeft meer credibility aan het Ros Beiaard. Bovendien hopen we dat ook elders in de wereld mensen naar het Ros Beiaard zullen kijken,’ aldus Buyse.

Het was Franki Hervent die namens het stadsbestuur naar de VS trok om te onderhandelen over het contract. In eerste instantie zijn de rechten aan dertig landen verkocht, waaronder Frankrijk, Zweden en Duitsland. De exclusieve deal betekent ook dat Netflix de enige streamingdienst wordt waarop de ommegang te zien is. Binnenkort zullen alle fragmenten verwijderd worden vanop videosites als Youtube en Dailymotion.

Hoeveel Netflix aan de stad betaald heeft, wil Buyse niet kwijt. ‘We wachten nog even op de onkostennota van Franki vooraleer we zicht hebben op het precieze bedrag dat richting stadskas zal vloeien. Hoe dan ook moeten we dit ook op lange termijn zien, want door de zichtbaarheid op Netflix, komen in 2020 wellicht massa’s buitenlandse toeristen naar onze stad afgezakt.’

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button