N-VA wil verfransing van Dendermonde stoppen

Oppositiepartij N-VA wil een dam opwerpen tegen de verfransing van Dendermonde. Dat blijkt uit een interne mail van de partij die in handen van De Klaptand viel.

In de mail die gericht was aan de lokale partijtop stelt gemeenteraadslid en fractieleider Walter Deygers voor om binnen de gemeenteraad partners te zoeken voor een motie die de naamgeving van handelszaken in Dendermonde aan bepaalde regels onderwerpt. ‘Wie een café, restaurant of winkel opent in een oervlaamse stad als de onze, hoeft toch geen Franse naam te kiezen’, aldus Deygers, die voorstel dat elke handelaar voortaan de naam van zijn zaak ter goedkeuring voorlegt aan de Middenstandsraad.

Deygers wil de motie nog voor het einde van dit jaar goedgekeurd zien en rekent daarvoor onder meer op de steun van Vlaams Belang en Open VLD. De politicus maakt zich sterk dat hij ook binnen de huidige meerderheid een aantal politici vindt, die achter de motie staan. Deygers stipt in de mail onder meer aan dat in het verleden Inzet-schepen Ferdy Willems onder burgemeester Norbert De Batselier met een gelijkaardig voorstel op de proppen kwam.

Zodra het reglement van kracht wordt, voorziet Deygers een gedoogperiode van 9 maanden waarin de huidige handelszaken met een Franse naam de nodige formaliteiten kunnen vervullen om hun naam te wijzigen. ‘Voor een aantal zaken zal dat eenvoudig kunnen’, aldus Deygers in de mail. ‘Charles Quint wordt Keizer Karel, Justice wordt Gerechtigheid en Mont Blanc wordt Witte Berg,’ aldus Deygers. Een alternatief voor Le Chateau Simple heeft de politicus echter nog niet.

Deygers besluit zijn mail met een blik op het verleden. ‘De strijd tegen de verfransing begon al na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden de café’s Saint-Georges en La Patrie door het stadsbestuur verplicht om hun Franse naam aan te passen.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar
    Huck, Huck & Habacuck - de drie dartele doodgravers

    En dan zwijgen we nog van ‘Ma petite pomme’, ‘La Ruelle’ en ‘Prémaman’… Strenge strafexpedities hebben die al naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Wat doen we met bvb. Frans klinkende familienamen als Fontaine, Dubois, Vallé, Glorie enz ..? Moet den Barley’s opnieuw Het Gulden Hoofd worden?
    Enfin, we hebben nog veel werk voor de corbillard.
    Toegenegen, Huck, Huck & Habacuck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*