N-VA wil kopvlees schrappen uit Katuit

De lokale N-VA-fractie wil komaf maken met de jarenlange traditie om tijdens de reuzenommegang Katuit gerookte vis en kopvlees uit te delen. Dat blijkt uit een persbericht van de partij.

Nadat N-VA op nationaal vlak de voorbije weken al foie gras van het menu liet halen in het Vlaamse en federale parlement, beginnen nu ook de lokale afdelingen zich te roeren. In Dendermonde lijkt de historische reuzenommegang Katuit alvast het eerste slachtoffer te worden.

Tijdens Katuit worden de wagens die de spotnamen kopvleesfretters en makeleters uitbeelden vergezeld van vrouwen die kopvlees en gerookte vis uitdelen aan de duizenden toeschouwers. De traditie werd ooit ingevoerd om de honger van de Dendermondenaars tijdens het vaak lange wachten tussen twee taferelen te stillen. Maar als het van de lokale N-VA-afdeling afhangt, komt binnenkort een einde aan die mooie en nobele traditie.

Gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaert (N-VA)

Gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaert (N-VA)

Volgens lokaal gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaet is de manier waarop het kopvlees wordt bereid ronduit ‘barbaars’ en is ook het roken van vis ronduit ‘een aanslag op de dierenrechten’. ‘De stad Dendermonde heeft een voorbeeldfunctie te vervullen,’ aldus Van Havermaert. ‘Dat er voor Katuit onschuldige dieren gedood worden kan voor ons niet door de beugel. Door het kopvlees en de gerookte vis te schrappen kan Dendermonde een duidelijk signaal geven dat de stad deze dieronvriendelijke praktijken niet steunt.’

N-VA vraagt daarom dat de taferelen rond de spotnamen in de toekomst anders worden ingekleed. ‘Er zijn immers nog genoeg andere spotnamen te bedenken voor de Dendermondenaren,’ zegt Van Havermaet. Het gemeenteraadslid wijst erop dat men de inwoners van Dendermonde onder meer in Lebbeke smoelentrekkers noemt. ‘En sinds de klacht tegen De Klaptand noemen ze ons in Aalst zuurpruimen,’ gaat Van Havermaet verder.

‘Laat ons tijdens de volgende Katuit citroenen, zure pruimen en smoelentrekkers uitdelen. Dat geeft een veel realistischer beeld van onze stad. Hoeveel mensen eten er dagdagelijks nog kopvlees? En bij welke vishandel ligt de gerookte vis niet te rotten in de toonbank?’ besluit Van Havermaet haar betoog.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*