N-VA wil broodjesbar en wellness in de bib

De Dendermondse N-VA wil de bibliotheek ook voorzien van een wellnessfunctie en een broodjesbar. Volgens gemeenteraadslid Marius Meremans zijn de temperaturen in het gebouw immers nog altijd tropisch en moet de stad de mogelijkheden daarvan ten volle uitbuiten.

Het nieuwe bibliotheekgebouw aan de Kerkstraat in Dendermonde staat er intussen al zo’n vijf jaar, maar worstelt nog altijd met een aantal kinderziektjes. Door discussies tussen de stad, de aannemer en de ontwerper is het gebouw nog altijd niet opgeleverd. N-VA pleit er nu voor om het gebekvecht te stoppen en de kinderziektes om te buigen in extra troeven.

‘Toen één van de personeelsleden van de bib me vertelde dat de bib bij momenten op een bakoven lijkt, stelde ik me de vraag waarom er in de bib geen belegde broodjes worden verkocht. De temperaturen in het gebouw lijken immers uitermate geschikt om broodjes af te bakken. De menu-kaart kan dan uiteraard een literaire inslag hebben. Ik dacht onder meer aan de croissant literaire en het pain de poésie. De belegde broodjes kunnen dan luisteren naar namen als broodje boekenwurm en schrijfsmos’, aldus Meremans.

Als de broodjesbar er komt, moet er volgens Meremans wel gesleuteld worden aan de openingsuren van de bib. ‘De bib is nu immers pas om 13 uur open. Dat is te laat voor een deel van het beoogde publiek. Al ben ik me wel bewust van de zware werkdruk en het personeelstekort in de bib. Die mensen moeten immers ook al die boeken uitlezen’, gaat Meremans verder.

Maar de droom van Meremans gaat ook verder. Zo vraagt hij zich af of het niet mogelijk is om de bib ook een wellness-functie te geven. ‘Wat doen mensen die naar de sauna gaan? Relaxen en een boek lezen. Die twee functies kunnen we in de bibsauna combineren. Bovendien is zo’n boek ook handig om in een schaamtevol moment even enkele lichaamsdelen aan het zicht te onttrekken. ‘

Meremans wil ook dat het insijpelende water beter wordt opgevangen. ‘We kunnen dit gebruiken om de tropische lagune in de bib helemaal levensecht te maken. Het water zou gedurende de dag ook van temperatuur veranderen. ’s Morgen heerlijk fris, maar tegen de namiddag een 25 graden. Voor elk wat wils op die manier.’

Meremans gaf vanmiddag al het goede voorbeeld en bezocht de bib in ontbloof bovenlijf en met een handdoekje.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*