AlgemeenNieuwsPolitiek

N-VA roept op tot boycot Amerikaanse producten

Vanuit de Verenigde Staten is dit weekend het verzoek gekomen om het standbeeld van Pater De Smet op het Kerkplein weg te halen. Dat vernam onze redactie. Oppositiepartij N-VA roept bij monde van Vlaams Parlementslid Marius Meremans op tot een boycot van Amerikaanse producten. Ook Jozef Dauwe heeft zijn mening over Smetgate.

Vrijdag raakte bekend dat de universiteit van Saint Louis in de Verenigde Staten een standbeeld van missionaris Pieter-Jan De Smet heeft laten weghalen. Where the Rivers Meet, beeldt jezuïet-missionaris Pieter-Jan De Smet uit terwijl die een trapje hoger staat dan twee indianen. De Smet steekt een kruis omhoog en het lijkt er dus sterk op dat hij de indianen, waarvan er een al knielt, wil bekeren tot het christendom.

Volgens de universiteit droeg het standbeeld een boodschap uit die niet meer paste bij de boodschap die de universiteit wil uitdragen. Heel wat studenten en docenten vonden blijkbaar dat het standbeeld het overwicht van het blanke ras, het kolonialisme en zelfs de slavernij viert. Daarom werd beslist om het ‘cultureel gevoelige’ standbeeld weg te halen.

Onenigheid bij CD&V

smet_statueVanuit de VS kwam het voorbije weekend ook de suggestie om het beeld ook in Dendermonde weg te halen. Maar burgemeester Piet Buyse lijkt daar voorlopig niet op de willen ingaan. ‘Het beeld in onze stad is sowieso veel neutraler. En bovendien hebben tientallen jongeren onder het waakzame oog van De Smet hun eerste tongen gedraaid. Tientallen bewoners van onze stad hebben dan ook ontzettend mooie herinneringen aan dit beeld. Dat kan je niet zomaar weghalen’, aldus Buyse.

Binnen CD&V bestaat wel nog wat onenigheid over een gemeenschappelijk standpunt rond de kwestie. Zo is provinciaal gedeputeerde Jozef Dauwe wel geneigd om De Smet van zijn sokkel te halen. ‘Ik kan de Amerikaanse logica wel volgen. Bovendien staat Pieter-Jan De Smet al zolang op die plaats. Het lijkt me de hoogste tijd dat een andere, verdienstelijke Dendermondenaar op die plaats mag gaan staan. Ikzelf, bijvoorbeeld.’

Boycot

Marius Meremans, de cultuurspecialist van de N-VA, is ziedend over de Amerikaanse vraag. Hij eist dat burgemeester Piet Buyse de Amerikaanse ambassadeur in ons land op het matje roept en vraagt alle Dendermondenaren om voortaan Amerikaanse producten te boycotten. ‘Nadat de Amerikanen onze frieten al aan Frankrijk toeschrijven, besmeuren ze nu ook de nalatenschap van één van de belangrijkste inwoners van onze stad. Daarom stel ik voor dat we massaal wegblijven bij McDonalds op de Mechelsesteenweg en de American Poolbar op het Stationsplein. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan deze boycot, door bijvoorbeeld geen filet américain meer te eten. En de Honky Tonk zou bijvoorbeeld geen New Orleans-jazz meer kunnen spelen.’

De Smet werd geboren in Dendermonde in 1801 en was een jezuïet, missionaris, ontdekkingsreiziger en pionier. Hij trok naar Amerika en werd daar tot priester gewijd. Hij leefde er bij de indianen van Noord-Amerika en kreeg er al snel de bijnaam ‘Grote Zwartrok’. Hij overleed in 1873 in Saint-Louis (Missouri) en werd daar ook begraven. In 2005 werd hij voorgedragen voor de verkiezing van ‘De Grootste Belg’, maar strandde hij op plaats 168.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button