N-VA neemt nu ook Janez Detd in het vizier

Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) wil dat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) werk maakt van een verbod op het onverdoofd bezoeken van optredens van de Grembergse punkband Janez Detd. Dat bevestigde Meremans vanmiddag aan De Klaptand.

Enkele weken nadat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de vraag van moslimorganisaties om het verbod op onverdoofd ritueel slachten in te trekken naast zich neerlegde, doet de partij alsnog een kleine toegeving. De Vlaamse regeringspartij zal bij de start van het parlementaire jaar bij monde van Dendermondenaar Marius Meremans een verzoek indienen om het onverdoofd bezoeken van optredens van de Grembergse punkband Janez Detd te verbieden.

Janez Detd speelde in het voorjaar van dit jaar op vraag van een fan een eenmalig reünieconcert in de Gentse Vooruit. De algemene verwachting was dat het bij dat ene concert zou blijven, maar drie weken geleden speelde de groep naar eigen zeggen hun ‘allerallerlaatste concert’ op de Lokerse Feesten. Ook dat bleek gelogen want begin september staat de groep ook nog op Crammerock in Stekene. Een wanhopige poging om ook op de affiche van Pukkelpop te geraken, liep echter met een sisser af.

Voor Vlaams Parlementslid Marius Meremans is het nu wel stilaan genoeg geweest met ‘die kinderpunk’ (sic) van Janez Detd. ‘Kijk. Alle sympathie voor musicerende stadsgenoten, maar Janez Detd heeft zijn houdbaarheidsdatum inmiddels ver overschreden. Ik dacht dat Nikolas Van der Veken dat zelf ook had begrepen toen hij er in 2010 mee kapte. Niet dus. Waarom hij zijn groepje opnieuw leven heeft ingeblazen is me een raadsel. Had hij nog een overschot aan merchandise liggen? Is hij het beu om fitnesstoestellen te verkopen? Feit blijft dat opnieuw met Janez Detd beginnen het slechtste idee is dat hij ooit heeft gehad. En geloof me, dat wil iets zeggen.’

Meremans gunde de band naar eigen zeggen wel de eenmalige reünie in Gent. ‘Ik heb begrepen dat het voor een superfan was die door ziekte het afscheidsconcert in 2010 moest missen. Een mooi gebaar van de band. Maar dat had kunnen volstaan. Als Van der veken niet ophoudt met telkens weer een allerallerlaatste concert aan te kondingen, is zijn neus binnenkort zo lang dat de vluchtelingen vanuit Syrië binnenkort niet meer de boot moeten nemen om naar Europa te komen.’

De N-VA wil dan ook niets liever dat het gesjacher met allerallerlaatste concerten van de punkband hier en nu ophoudt. ‘Genoeg is genoeg. Je hebt heel wat mooie dingen gedaan, Nikolas. Nu is echter tijd om een andere uitdaging te zoeken’, richt Meremans zich rechtstreeks tot de frontman van de band. Al vreest hij dat zijn oproep weinig zoden aan de dijk zal brengen.

‘Ik verwacht in het najaar nog wel enkele optredens waarna de groep zal bekendmaken om opnieuw een plaat te gaan opnemen. Wettelijk gezien kunnen we hen dat niet verbieden. Er is immers geen wet die het maken van kinderpunk met teksten over kalverliefdes, losers en tienerpraat verbiedt.’

Toch vraagt de N-VA dat minister van cultuur Gatz ingrijpt. ‘Een onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan de muziek en de teksten van de band kan leiden tot ondraaglijk psychisch lijden. We kunnen het bezoeken van optredens van Janez Detd met de beste wil van de wereld ook niet catalogeren onder de Vlaamse culturele tradities. Daarom lijkt het me opportuun om mensen die in de toekomst alsnog een concert van Janez Detd bezoeken eerst te verdoven, net zoals we schapen verdoven voor ze ritueel geslacht worden.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*