Minstens 4 Dendermondse jongeren trokken naar Syrië

Ook in Dendermonde worden Syriëstrijders geronseld. Dat bevestigde de cel radicalisering van de lokale politie aan De Klaptand.

De voorbije maanden zijn tientallen jongeren uit Antwerpen, Gent en Vilvoorde vertrokken naar Syrië om er te gaan strijden bij de terroristen van Islamitische Staat. Ook vanuit Dendermonde vertrokken minstens vier jongeren naar het Midden-Oosten.

Een anonieme politiebron vertrouwde De Klaptand toe dat enkele weken geleden vier jongeren uit hetzelfde gezin per paard zouden vertrokken zijn richting Syrië. De jongens zijn afkomstig uit een moslimgelovig gezin, maar zouden geradicaliseerd zijn toen ze in de stadsbibliotheek gingen studeren. De moeder van het viertal vertelt in een pv dat haar zonen na een eerste bezoek aan de bib meer begonnen te bidden, hun kledingstijl aanpasten en de situatie in Syrië op de voet begonnen te volgen.

Volgens de moeder veranderde het gedrag van haar zonen ook toen bleek dat ze wellicht niet op het Ros Beiaard zouden kunnen zitten in 2020. ‘Nochtans zijn ze alle vier opeenvolgend geboren in Dendermonde, net als ikzelf en mijn man. Maar men heeft ons duidelijk gemaakt dat ‘allochtonen op het Ros Beiaard’ ontzettend gevoelig liggen in het huidige politieke klimaat.’

De moeder is er rotsvast van overtuigd dat haar zonen beïnvloed zijn door wat er zich in en om de bibliotheek afspeelt. ‘De groep hangjongeren die de bib en haar omgeving teistert, telt een aantal radicale elementen. En in de bib hebben ze gratis, onbeperkt en ongecontroleerd toegang tot het internet om zich op die manier ook te informeren over de strijd in Syrië en Irak.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*