Leraarskamer Sint-Vincentiusinstituut vol oude dozen en zure pruimen

Op 1 juli sluit het pensionaat de eikenhouten deuren. Uitgerekend in het jaar dat het zijn 160ste verjaardag viert, doet het Sint-Vincentiusinstituut definitief de boeken toe en maakt het samen met de jongensschool, de handelsschool en de vakschool de grote sprong richting Romelocollege. Dat fusieproject heeft heel wat logistieke voeten in de aarde. Zuster Principaal licht haar visie op de gang van zaken graag toe aan De Klaptand.

“Let maar niet op de rommel”, verontschuldigt ze zich. “Veel lokalen moeten ontruimd worden en flink wat didactisch materiaal krijgt een nieuwe bestemming. Schuif die verhuisdozen gerust aan de kant.”

“We zaten niet op deze fusie te wachten. Maar trouw en nederig als we zijn, leggen we ons loyaal neer bij deze beslissing van de Almachtige (vermoedelijk bedoelt ze ‘de inrichtende macht’, red.). Pudeur, fatsoen en reinheid dragen we hoog in het vaandel en we vermoeden dat met de komst van de wandelende testosteronbommen uit de jongensscholen de hellepoorten naar ongebreideld geslachtsverkeer, tomeloos druggebruik en laveloze decadentie wagenwijd open staan. God behoede onze vrome meisjes. De schrik voor bezoedeling zit er bij mij en mijn zusters-collaboratrices goed in. We putten echter kracht en geloof uit de wijze woorden van onze patroonheilige Sint-Vincentius a Paulo: ‘Je verliest er niets bij, zusters, wanneer je het gebed of de Eucharistie moet verlaten om naar de armen te gaan, want je gaat naar God als je de armen gaat dienen.’ We zien die fusie bijgevolg als een daad van barmhartigheid. Ons doel is dus de demonen uit het Dendermondse onderwijs te verjagen en de hemelingen weer een centrale rol te geven”, biecht Zuster Principaal op.

"Een authentieke gietijzeren doofpot van Mornie."

“Een authentieke gietijzeren doofpot van Mornie.”

Zo’n een scharniermoment biedt ook ruimte en tijd voor contemplatie en melancholie. “Bij het uitmesten van kasten kom je al eens vergeten voorwerpen tegen die een grijns tevoorschijn toveren. Zo hebben we in de biologieklas van Zuster Herborista nog heel wat inmaakbokalen met opgelegde Sainte-Cathérinepruimen gevonden. Ze staan hier uitgestald. Er staat al haar op. Maar wie wil, mag ze meenemen. Ik vermoed dat hiervan eten lichaam en ziel beter zal zuiveren dan pakweg vijf intense rozenkransen bidden”, voorspelt de Zuster. “In de keuken hebben we overigens nog waardevolle pannen van Le Creuset en gietijzeren doofpotten van Mornie ontdekt.”

"Hoofddoeken komen er niet in, wat ons betreft."

“Hoofddoeken komen er niet in, wat ons betreft.”

“Het is dus niet allemaal kommer en kwel”, klinkt het. “Deze samensmelting biedt ook bijzondere voordelen. Zo zullen we eindelijk kunnen lesgeven in kleur en gebruikmaken van het interscholenelektriciteitsnet. We hoeven ook niet langer met griffel in lei te kerven, want we voeren de revolutionaire krijtborden in. Ons hoofdvak snit en naad zal aangevuld worden met interessante bijvakken zoals rekenen, moedertaal en ICT. Daarenboven zullen we eindelijk ook onderdak vinden in een sporthal, zodat de turnlessen niet langer op het asfalt zullen moeten plaatsvinden. Enkel met de katholieke dialoogschool weten we voorlopig nog geen blijf. Uiteraard staan we open voor andere gezindten, kijk maar naar onze rijke missioneringsgeschiedenis. Maar om nu zomaar het dragen van hoofdhaarbedenkende sjaals toe te staan, dat gaat ons toch een brug te ver! Hoofddoeken komen er wat ons betreft niet in”, poneert de non kordaat.

Morgenvroeg zullen de meisjes van het pensionaat een symbolische erehaag vormen om hun medeleerlingen van de andere scholen welkom te heten. “Daarna vertrekken de jongeren met vakantie en is het aan ons om nog voor een laatste keer stevig het zwijn door de bieten te jagen”, knipoogt de zuster sfinxachtig.

Repetitiebeeld van de erehaag op de laatste schooldag.

Repetitiebeeld van de erehaag op de laatste schooldag.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Zuster Grimbarda

    Mag ik de stoffelijke resten hebben van “de Gabbe”???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*