Koude Oorlog nooit gestopt: Russen bespioneren ons al jaren via Walvis!

Wie vreesde voor een terugkeer van de Koude Oorlog in de zeer nabije geopolitieke toekomst, kan zijn naargeestigheid maar beter opbergen. Hij is nooit weggeweest. Dat blijkt uit bijzonder gevoelige data die door de NAVO zijn vrijgegeven. De relatie tussen het Westen en Rusland loopt flink spaak.

Jens Stoltenberg, de Secretaris-Generaal van de NAVO, is formeel: “Na enkele raadselachtige incidenten aan de Noorse kust waarbij agressieve walvissen onmiskenbaar vissersboten chargeerden, hebben we klaarheid. Rusland zet walvissen in als wapens en als spionnen tegen het Vrije Westen. We hebben ontdekt dat die beesten al jaren militair worden gedrild door de Russische Marine, in opdracht van het Ministerie van Defensie. Het gaat trouwens niet om lukrake walvissen. Vooral beloega’s, ofte witte walvissen, worden ingezet.”

Het is net dat laatste -schijnbaar onooglijke- detail dat burgervader en historicus Piet Buyse bloednerveus maakt. Met een vuistdikke, bonkende ader over zijn voorhoofd en zweetparels als knikkers in zijn nek staat hij onze redactie te woord. “Dat de Russen die beesten inzetten in territoriale wateren is één zaak. Maar dat ze beloega’s gebruiken is huiveringwekkend! Beloega’s zijn witte walvissen! Snap je?! Witte dolfijnen! Valt uw frank?! Welk beest sturen wij al decennialang door de straten van onze binnenstad? Bij elke Katuit? Bij elke Ommegang? Onze Walvis! Juist. En tot welke familie behoort die, denk je? Tot de grondeldolfijnen! En wat zijn grondeldolfijnen? Beluga’s! Een verontruste vorm van paniek is terecht, denk ik.”

“Iedereen neemt zomaar aan dat die folkloristische praalwagen knipoogt naar een historische vangst van een witte walvis door Grembergse vissers, ergens in de achttiende eeuw. Misschien is dat wel een stadslegende? Nergens staat genoteerd wanneer en door wie de Walviswagen aan de stoeten is toegevoegd. Wie goed kijkt naar foto’s van de Walvis in de Ommegangen van 1952, 1958 en pakweg 2000 ziet dat die steeds enorme veranderingen ondergaat. Gaan die gepaard met de ontwikkeling van het Russische militaire arsenaal? Het zou zomaar kunnen! 1952, het jaar van het 19de Communistisch Congres. 1958, het jaar van de Sputnik 3. 2000, Poetin komt aan de macht. Kan dat nog toeval zijn? In 2016 werd hij weer vernieuwd! 2016! Het jaar waarin Poetin Trump aan het roer helpt! Sorry, maar in zulke toevalligheden geloof ik niet…”

“Het is natuurlijk wel vleiend dat de Russen net in Dendermonde blijven spioneren. Wellicht zijn ze onder de indruk van hoe secuur wij met ons militair erfgoed, zoals de Kazerne, omspringen. Maar bespieden is niet netjes. Wij gaan godomme in de tegenaanval. Onze fiere stede beloer je niet ongestraft. Alleen weten we nog niet goed welke diersoort wij in de strijd zullen gooien: kwallen of pladijzen of sprotten of roggen, man”, snuift een geestdriftige Buyse nog.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*