Komen skinheads Wintering verstoren?

Zaterdagavond wordt de eerste editie van Wintering, het Dendermondse licht- en vuurfestival afgesloten. De Staatsveiligheid zal discreet een oogje in het zeil houden nadat geruchten opdoken over de aanwezigheid van Duitse skinheads.

Wintering is de opvolger van het folkfestival Wintervolk dat CC Belgica de voorbije vijf jaar organiseerde. Volgens Belgica-directeur Bart Van den Broucke was het concept echter op en wilde het cultureel centrum een groter publiek aanspreken door een sfeervol en laagdrempelig evenement te organiseren buiten de muren van het cultureel centrum.

Voor Wintering liet Belgica zich inspireren door de lichtfeesten die over de hele wereld georganiseerd worden. Bovendien is het ook een mooie aanvulling op het straattheaterfestival Boulevart. Wintering is een mix van workshops, eten en drinken, concerten en theatervoorstellingen. Zaterdagavond trekt een Vuurparade door de stad en zal het Stad in As-koor vredesliederen zingen aan de bibliotheek. Wintering vormt immers ook het slot van het herdenkingsjaar rond de Eerste Wereldoorlog.

Bij CC Belgica was men dan ook bijzonder verheugd toen enkele weken geleden vanuit Duitsland de vraag kwam of een honderdtal Duitsers zou mogen meevieren.

‘Een zekere Filip Dewintering stuurde ons een mailtje dat hij met een honderdtal Duitse vrienden graag Wintering zou bijwonen om zijn naamdag te vieren, een eeuwenoude traditie in Oost-Duitsland. De Duitse delegatie wilde zelfs zijn steentje bijdragen met een gigantische boekverbranding en een molotov-cocktailbar. Dat leek ons perfect te passen in het concept van Wintering,’ klinkt het bij Belgica.

‘Bovendien leek het ons ook symbolisch erg mooi dat Dendermondenaars en Duitsers zouden samenkomen op het einde van ons herdenkingsjaar. Tenslotte zijn er in deze periode van het jaar ook tientallen Dendermondenaren die naar Duitsland trekken voor de kerstmarkten.’

Maar de voorbije dagen begon Belgica nattigheid te voelen. ‘We kregen al een telefoontje van de Staatsveiligheid dat Duitse skinheads op zaterdag 13 december ergens in ons land een concert zouden bijwonen. Gezien de aanzienlijke Duitse delegatie die naar Wintering wil afzakken, is de kans niet onbestaande dat de skinheads Wintering als een dekmantel gebruiken om ergens in het Dendermondse een verboden concert bij te wonen,’ aldus de woordvoerder van Belgica. ‘We hebben de lokale politie in elk geval op de hoogte gebracht en hen de gegevens bezorgd van onze contactpersoon in Duitsland.’

Wintering, zaterdag 13 december vanaf 18u (Meer info op Facebook)

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*