Katuit gaat door, maar…

De historische reuzenommegang Katuit zal donderdag dan toch door de straten van Dendermonde trekken. Dat is het resultaat van nachtelijk overleg tussen het stadsbestuur en de gilde der reuzendragers. Die laatsten hadden eerder deze week het werk neergelegd en dreigden ermee Katuit te boycotten. Het stadsbestuur onderzoekt wel de mogelijkheid om Katuit vanaf volgend jaar betalend te maken.

De leden van de gilde verweten het stadsbestuur onder meer een gebrek aan respect. Vooral het feit dat de stad bij de jongste besparingsoperatie snoeide in het budget voor nieuwe schoenen en verse handdoeken zat de reuzendragers hoog. Na een ultiem nachtelijk overleg werd er in de nacht van woensdag op donderdag uiteindelijk toch een compromis bereikt.

Geen subsidies meer voor carnaval

Een deel van de oplossing werd aangereikt door Europa. Een aantal horecazaken uit deelgemeenten waar geen cavalcade door de straten trekt, trok in april van dit jaar immers naar het Europees Hof in Straatsburg. De cafébazen in kwestie hadden harde bewijzen in handen gekregen waarmee ze konden aantonen dat de carnavalcomités van Dendermonde-centrum en Baasrode de subsidies die ze van de stad kregen gebruikten om drankbonnetjes te kopen in de plaatselijke horecazaken. En dat neigde volgens de klagers naar verboden staatssteun.

anoniemeschepen

Schepen Leen Dierick (CD&V) wilde enkel anoniem in De Klaptand verschijnen

In een tussenvonnis kregen de klagers al gelijk en dus is volgens de stadsadministratie de kans groot dat de cavalcades in Dendermonde en Baasrode niet langer mogen gesubsidieerd worden. Het budget dat voor beide optochten voorzien was voor 2015 wordt daarom overgeheveld naar het budget van Katuit 2014.  Een oplossing waar binnen het stadsbestuur iedereen tevreden mee is.

‘De echte carnavalisten zullen dit toch niet voelen,’ klinkt het bij een anonieme CD&V-schepen uit Grembergen. ‘Het waren immers de carnavalcomités die het hele subsidiebedrag zelf opsoupeerden. Uiteraard blijven wij als stadsbestuur het carnaval een warm hart toedroegen en zullen wij de echte carnavalisten blijven ondersteunen. Ik verwijs daarbij onder meer naar ons plan om de Baasroodse groepen een werkhal aan te bieden. Vanaf volgend jaar gaan we wel de subsidies voor de reuzenstoet in Grembergen fors optrekken.’

De reuzendragers krijgen vandaag allemaal nieuwe Foempies

De reuzendragers krijgen vandaag allemaal nieuwe Foempies

Het bedrag dat werd gevonden in de stadskas moet volgens het stadsbestuur ruimschoots volstaan om aan de belangrijkste verzuchtingen van de reuzendragers te voldoen. ‘De logistieke dienst van de stad zal vanmorgen bij alle reuzendragers langsgaan om hun schoenmaat te nemen. Nog voor de middag plaatsen we een bestelling bij CEBO Schoenen zodat we reuzendragers tegen vanavond allemaal een nieuw paar Foempies hebben,’ aldus een ambtenaar.

Ook bij de reuzendragers waren er na afloop van het overleg uiteraard alleen maar tevreden gezichten te zien. ‘We beschouwen dit als een overwinning. En overwinningen moeten gevierd worden,’ klonk het net voor de delegatie van de reuzendragers de deur van café Den Hert openduwde.

Ook het dossier van de Hollandse Kazerne, waar de reuzen op stal staan, wordt opnieuw bovenaan de agenda van het stadsbestuur gezet. Volgens onze bronnen mag er binnenkort een heuse doorbraak in dat dossier worden verwacht.

Op de sociale netwerksite Twitter toonde Knack-journalist Joël De Ceulaer zich alvast onder de indruk van het bereikte akkoord.


Katuit vanaf volgend jaar betalend?

In het najaar gaan alle betrokken partijen opnieuw samenzitten om afspraken te maken voor de toekomst. Naar verluidt zou dan ook een voorstel op tafel komen op Katuit betalend te maken. Schepen van financiën Dirk Abbeloos wil niet bevestigen dat die denkpiste vannacht ter sprake kwam, maar stipt wel al dat Katuit al jaren een flinke financiële put achterlaat. ‘Ondanks de tienduizenden mensen verdienen we als stadsbestuur niets aan Katuit. Meer nog, het stadspersoneel presteert tientallen ongefactureerde overuren enkel en alleen voor de reuzenommegang. In crisistijden is zoiets niet langer houdbaar,’ aldus Abbeloos.

Volgens Abbeloos draagt het Ros Beiaardcomité weliswaar een groot deel van de kosten van Katuit, maar is ook de financiële situatie van dat comité verre van rooskleurig. Ingewijden stellen zich vragen bij heel wat kosten die adviseur Franki Hervent maakt. Hervent levert gratis advies voor Katuit, maar uit de onkostennota’s van Hervent die De Knaptand kon inkijken, blijkt dat Hervent zich de voorbije jaren flink liet gaan.

Zo liet hij een aantal zijden pyjama’s overvliegen uit China en verbleef hij 6 maanden in Bangladesh om kledingfabrieken te bezoeken met het oog op de productie van een nieuwe merchandisinglijn voor Katuit. Verder trok Hervent naar New York om er voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties een Powerpoint-presentatie te geven over het Dendermondse wandelende culturele erfgoed en ging hij op prospectie naar Machu Picchu omdat hij na meer dan 10 jaar ‘Dagje Oostende’ een nieuwe bestemming zocht voor die jaarlijkse uitstap.

Een prototype van de betaalautomaat voor Katuit

Een prototype van de betaalautomaat voor Katuit

Tussenkomst van de horeca

Een anonieme bron bevestigde aan De Klaptand dat de horecazaken volgend jaar fors zullen moeten betalen om open te mogen zijn tijdens Katuit. En ook de toeschouwers zullen hun steentje moeten bijdragen. Het stadsbestuur zou al contact hebben opgenomen met het bedrijf dat ook tekende voor de toegangscontrole op de containerparken van VERKO.

Toeschouwers van Katuit zouden de omloop enkel kunnen betreden met hun elektronische identiteitskaart. Nadien moeten ze aan één van de terminals die in de binnenstad staan hun toegangsgeld betalen. Bij het verlaten van de omloop wordt eveneens met behulp van de eID gecontroleerd of de betrokkene wel heeft betaald.

De tariefstructuur zou identiek zijn aan die van de containerparken. Kinderen en senioren zouden tegen de prijs van niet-betalend afval (gratis) Katuit kunnen bijwonen, terwijl de prijs voor andere inwoners van Dendermonde op het basisbedrag van 2 euro zou worden vastgelegd. Wie niet gedomicilieerd is in Dendermonde, zou 4 euro moeten betalen (tarief tot 0,5 m³ grof vuil).

Bejaarde inwoners van de stad zouden in de maanden voorafgaand aan Katuit kunnen oefenen met het toegangssysteem in de centrale hal van het Administratief Centrum.

 

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar

    Breaking news: Wegpolitie dreigt met staking tot 5 januari … BELOVEN JA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*