Kalleke Step kandidaat-voorzitter CD&V Dendermonde

Als een donderslag bij heldere hemel naakt een politieke aardverschuiving binnen de christendemocratische volkspartij van Dendermonde. Schijnbaar vanuit het niets werpt Kalleke Step zich op als kandidaat-voorzitter van de partij. “Het is nu of nooit”, klinkt het vastberaden. Maar de plotse aankondiging wekt ook argwaan binnen en buiten de eigen gelederen. En zo gaan de politieke poppen andermaal aan het dansen.

“De tijd is rijp”, zegt Kalleke Step resoluut. “In een tijdsgewricht waarin clowns op wereldvlak de hoogste politieke posten bekleden en op lokaler vlak verkozen narren de gekste fratsen roeptoeteren via sociale media, kan ik niet langer passief toekijken. Mijn leuze heb ik al uitgedokterd: ‘Kalleke, probably the best peer in the world!’ Dat klinkt internationaal. We moeten echt vanonder onze kerktoren. Kalleke is geen kaloot.”

We verkeren in een stadium waarin stedelijke verloedering welig tiert, charmante winkelstraten leeglopen en prachtige sites zoals het Begijnhof ontvolkt raken. Heuse omvolking ligt zelfs op de loer, want de eerste kunstenaars, pedagogische nieuwlichters en hippies hebben hun intrek er al genomen. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar. Sommigen gluren ook achterdochtig naar de ebbenhouten mensen die her en der neerstrijken. Die meewarigheid is compleet misplaatst, als ze maar uit het goede hout gesneden zijn.”

“Tegen die ‘zij’ heeft de CD&V tijdens de vorige verkiezingen nochtans al een ‘Wij-campagne’ gevoerd, maar dat signaal was duidelijk niet luid en krachtig genoeg. Iedereen steekt ons zomaar voorbij, langs links en langs rechts. Voor mijn andere strijdpunten is het voorlopig nog wat koffiedik kijken. Al heb ik wel wat vage ideeën. Zeker is dat er een verhoogde importheffing op ajuinen zal komen én dat de Oude Dender weer open moet i.p.v. de halfwassen wafelijzeroplossing die er nu zit aan te komen.”

“De kers op mijn beleidstaart moet wel de invoering van ‘De Dulle Piet’ worden. Dat is de werktitel voor de Dendermondse canon. Zou dat geen goed idee zijn? Zo’n lijst met allemaal weetjes, data en namen uit de glorieuze Dendermondse geschiedenis! De scholen moeten die wetenswaardigheden er dan bij onze jeugd indrillen. En ‘zij’, de neofieten die hier neerstrijken, zijn verplicht er ook examen over af te leggen om hun goede wil te bewijzen. Afin, ’t is een kiemend idee. Ik denk dat ik er Houten Klaas, mijn vriend uit de coalitiepartij, maar eens moet over aanspreken. Misschien ziet hij meer opportuniteiten.”

“Ik mag dan wel bleu zijn op bestuurlijk vlak, onervaren ben ik allerminst. Dat ik sinds jaar en dag een marionet ben, is meteen mijn sterkste politieke troef. Begrijp me niet verkeerd, ik wil geen grote tjeef worden, maar wel een big chief zijn. Hoogtijd om de touwtjes zelf in handen te nemen.”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*