Journalisten verstoren Ros Beiaard wandeling.

Zoals aangekondigd zou Dendermonde zondag 24 mei niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Op het parcours van de ommegang werd een Ros Beiaardwandeling ontwikkeld met op een 10-tal locaties in de binnenstad fotopanelen van de ommegang in 2010 begeleid met teksten en illustraties over de ommegang.

“We hadden zo een succes niet verwacht”, aldus Piet Buyse. “De nationale pers stond hier met tv-ploegen klaar om de trotse Dendermondse deelnemers van de Ros Beiaardwandeling in beeld te brengen. Een dikke pluim voor onze toeristische dienst. Jammer genoeg bleken de cameraploegen en journalisten die voor deze spannende wandeltocht een essentiële verplaatsing maakte vanuit Brussel, de weg te versperren met hun massale aanwezigheid. Het is een schande dat de journalisten op deze manier de rust en de openbare orde verstoorden.”

Hierdoor moesten een honderdtal – en volgens sommigen zelfs duizenden – wandelaars wachten tot de politie de journalisten verwijderd had zodat de wandelaars op een veilige afstand van elkaar konden verder wandelen naar foto 4 uit de wandelroute.

“We hebben natuurlijk dankzij de Ronde van Vlaanderen wat ervaring kunnen opdoen met gevaarlijke perssituaties en konden via drones gelukkig snel overzicht krijgen van de opstoppingen. Dat bleken de journalisten te zijn die bijna over elkaar kropen om foto’s te nemen van de wandeling.” zo wist de korpschef, “Het leek ons dan ook belangrijk dat we hen zo snel mogelijk konden laten vertrekken. We hebben het Ros Beiaardlied laten weerklinken op de Grote Markt, waarbij iedereen eens in de handen klapte voor de zorg en de journalisten konden doorstappen naar hun volgende heisa. Na een kwartiertje mochten de Dendermondse kalleke stappers uiteindelijk veilig de Markt verlaten.”

“Ik heb hier geen woorden voor”, verzucht een verbaasde aanwezige. “We waren met onze bubbels van rasechte stadsbewoners aan onze wandeling bezig, dat allemaal binnen de beperkingen van de persoonlijke bubbels en de sociale afstandsmaatregelen. De sfeer was ingetogen en gemoedelijk. Mensen zwaaiden eens naar elkaar, pinkten een melancholische traan weg en deden teken naar elkaar dat ze op afstand moesten blijven. Dat verliep zo gedisciplineerd als de gemiddelde Facebook discussie tot de journalisten iedereen ophielden en vroegen om dichter bij elkaar te gaan staan voor de foto. Ze wouden niet vertrekken tot ze een groepsfoto hadden. Schandalig was het! Op vraag van de politie hebben we dan met tegenzin het Ros beiaardlied gezongen, geapplaudisseerd en het L-gebaar tegen het voorhoofd getoond om de journalisten weg te krijgen.”

“Ik hoop dat het verhaal hiermee rechtgezet is, want op sociale media is het alvast zijn eigen leven beginnen leiden.” aldus Buyse.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*