Intercommunale opent containerpark op historische Begijnhofsite: “Dit is een wereld(erfgoed)primeur!”

Wie dacht dat het stadsbestuur na de verkiezingen in een soortement zelfgenoegzaam voorjaarsslaapje was gedommeld, vergist zich schromelijk. In alle stilte en vér weg van alle aandacht hebben de bestuurders zich samen met de lokale Intercommunale gebogen over de prangende afvalproblematiek die de stad teistert. Na het doordachte idee om nagenoeg overal de groene vuilbakken uit het park- en straatbeeld te verwijderen, zetten ze de criticasters van het vuilnisbeleid nu definitief schaakmat. Er komt een derde containerpark. In de binnenstad. Op het Sint-Alexiusbegijnfof.

“Onze fiere stad kan weerom uitpakken met een wereldprimeur!” zegt burgervader Buyse. “Wat zeg ik? Met een Wereldérfgoedprimeur”, knipoogt hij er nog achteraan. “Nergens ter wereld vind je een historisch domein dat zo waardevol is, dat men er een stortpark van maakt. Deze scoop pakt niemand ons nog af. In 1998 schreef UNESCO het Begijnhof in op de lijst van Werelderfgoed. Ze erkende zo de uitzonderlijke universele waarde van de site en riep op tot solidariteit voor de bescherming en de instandhouding ervan. Voilà, we maken onze belofte dus waar. Er een verzorgde pelouse aanleggen en kleurrijke bloemenperkjes met gezellige slingerpaadjes erdoorheen, dat zou maar saai zijn. Dat doen ze in álle steden met een begijnhof. Neen. Wij willen uniek zijn! Wij hebben liever dat er rotzooi wordt gedumpt.”

Hier komt de PMD-ton.

“Begin vorige eeuw was er heel wat getouwtrek over de locatie tussen katholieken en liberalen. Moest haar mystiek-katholieke verleden gerespecteerd blijven of gooide men dat hele terrein maar beter op de private immomarkt? Het Begijnhof is al decennialang een financieel zorgenkind. Na het overlijden van de laatste begijn, in de jaren ’70, is de toestand er niet beter op geworden. De geldinjectie die er door de Begijnhoffeesten moest komen, bracht ook maar weinig soelaas”, kadert de burgemeester.

“Maar nu hebben we dus de kip met de gouden eieren geslacht! We verpatsen dat hof aan de Intercommunale. Zo wint iedereen. De stad krijgt flink wat duiten in handen en de Intercommunale kan druk wegnemen van de overbelaste containerparken op de Bevrijdingslaan en in de Wissenstraat. De testperiode van de voorbije maanden stemt ons positief. Het afval dat er ondertussen gedeponeerd is, oogt fraai en geeft zo’n eeuwenoude historische plek toch net dat extra cachet.”

Hier de glasbak.

“Er zullen wel wat aanpassingswerken moeten gebeuren. De toegangsweg vanuit de Brusselsestraat moet bijvoorbeeld verbreed worden. Nu is die oprit zo smal dat de hulpdiensten er zich niet eens kunnen doorheen wringen met zwaar materieel. Op dit moment is dat helemaal niet erg, want meer dan een schooltje met jonge kinderen, een klein museum en een handvol bewoners vind je er niet. Maar van zodra de laadtrucks van de containers er moeten passeren, zullen die toch ruimte moeten hebben. Dat is een logische kwestie van prioriteiten.”

“Sommigen zullen misschien morren over de nieuwe lotsbestemming van het Begijnhof en zeggen dat het een oneerlijke, schofterige beslissing is om zo met stadspatrimonium om te gaan”, voorspelt Buyse. “Maar bon, de een scheert schapen, de ander varkens. Ge kunt nooit voor iedereen goed doen. Ik kan nog goed slapen! Ik kan mezelf nog recht in de ogen kijken! Want ik wéét namelijk dat de schutsheilige van het Begijnhof Sint-Alexius is. Ik wéét dat hij een Turkse pelgrim en kluizenaar was. Ik wéét dat hij wordt vereerd als patroonheilige van de pestlijders, zieken, zwervers, bedelaars, sukkelaars… afin samengevat: dat hij de patroonheilige van de afvalligen is. En ik kan me geen mooier eerbetoon voor de patroonheilige van de afvalligen indenken dan het Sint-Alexiusbegijnhof om te dopen tot het Sint-Alexiuscontainerpark!”

En hier komt de bareel met betaalautomaat.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*