Indiaan loopt niet mee in Katuit

De zwarte reus Indiaan zal dit jaar niet meelopen in de jaarlijkse Reuzenommegang Katuit. Dat blijkt uit een persbericht van de stad Dendermonde.

De laatste donderdag van augustus is voor heel wat Dendermondenaars het hoogtepunt van de zomervakantie. Dan trekt de historische reuzenommegang door de straten van de stad en pinken nogal wat inwoners van de Denderstad een traantje weg wanneer de gildereuzen Mars, Goliath en Indiaan voorbij dansen.

Dit jaar zullen echter enkel de reuzen Mars en Goliath door de straten dansen. De zwarte reus Indiaan, de grootste van de drie reuzen, blijft dit jaar binnen in de oude Hollandse Kazerne. Aanleiding is een brief die de stad vorige week kreeg van de Verenigde Naties. In die brief laat de VN zich heel kritisch uit over de aanwezigheid van een zwarte reus in Katuit.

In de brief stelt de ‘International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination’ dat ‘Katuit voor kinderen van alle rassen en etnische achtergronden een vrolijke en gelukkige happening moet zijn’. ‘En dat het nu voor verre nakomelingen van slaven niet zo is. ‘Kinderen moeten er niet elk jaar aan herinnerd worden dat ze kinderen van slaven zijn’, klinkt het in de brief.

Een delegatie van het Dendermondse stadsbestuur en het Ros Beiaardcomité trekt volgende week naar Geneve om meer achtergrond te geven bij het fenomeen Katuit, maar om de Verenigde Naties intussen niet verder voor het hoofd te stoten werd beslist om Indiaan donderdag op stal te houden.

‘Het laatste wat we willen is dat de VN ons wandelend erfgoed de erkenning als cultureel erfgoed afpakt’, klinkt het bij burgemeester Piet Buyse. ‘We willen in overleg met verschillende organisaties en groepen een dialoog starten om de figuur van Indiaan voor iedereen acceptabel te maken.’

Of Indiaan ook nog terugkeert in Katuit is echter nog maar de vraag. De Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd, lid van de VN-werkgroep van mensen van Afrikaanse Afkomst, liet eerder al weten dat Indiaan een racistisch stereotype is dat zo snel mogelijk moet verdwijnen. Als de zwarte reus nog terugkeert, zal dat in elk geval in een flink aangepaste vorm zijn.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*