IJsventers moeten binnenkort fietsbel gebruiken

De stad Dendermonde maakt een prioriteit van de strijd tegen de geluidsoverlast. De GAS-ambtenaar doet binnenkort ook ’s avonds zijn ronde in de stad van Dendermonde. Zijn doelwit: ijsvensters. Dat werd deze week beslist op het schepencollege.

Nu de winter achter de rug lijkt, komen ook de ijsventers opnieuw buiten. De voorbije dagen waren de bekende deuntjes dan ook opnieuw te horen in de Dendermondse straten. Maar niet iedereen lijkt opgezet met het geklingel en de muziek van de ijskarren. Daarom besliste het stadsbestuur dat de ijskarren na 20 uur geen muziek of bel meer mogen gebruiken om hun komst aan te kondigen.

‘De voorbije dagen regende het tientallen klachten van ouders wiens kinderen om 20 uur al in bed liggen. Die kinderen zouden uit bed gesprongen zijn en zouden hun ouders onder druk hebben gezet om alsnog een ijsje te krijgen,’ klinkt het bij schepen van volksgezondheid Patrick Meulebroek . ‘Daardoor krijgen de kinderen af te rekenen met een slaaptekort. Bovendien is snoepen vlak voor het slapen gaan ook allesbehalve gezond.

Maar Meulebroek maakt zich niet alleen zorgen om de jonge Dendermondenaren. ‘Ook onze oudere inwoners stoorden zich aan het lawaai van de ijsverkopers, omdat zij net op dat moment op hun favoriete soaps Thuis en Familie afstemmen en de dialogen overstemd worden door het lawaai van de ijskarren.’

Een fietsbel is wel nog toegelaten.

Een fietsbel is wel nog toegelaten.

Daarom besliste het stadsbestuur om een avondklok in te voeren voor ijsverkopers. IJsverkopers die na 20 uur nog met lawaai door de stad rijden, riskeren een GAS-boete die kan variëren van 40 tot 350 euro. Een bepaling in die zin zal opgenomen in het politiereglement. Tijdens de maanden juli en augustus zou de avondklok pas vanaf 21 uur ingaan. Het reglement heeft het wel enkel over muziek of geluid dat electronisch versterkt wordt. De ijsventers zouden dus in principe nog altijd hun komst mogen aankondigen met bijvoorbeeld een fietsbel of een klaroen.

De maatregel past in een ruimer actieplan dat de overlast die andere ‘mobiele’ verkopers veroorzaken. Zo zal de politie binnenkort ook de bromfietsen van de pizza-koeriers strenger gaan controleren. ‘We horen steeds meer klachten over roekeloos en gevaarlijk rijgedrag van de chauffeurs van die voertuigen. We hebben de diverse fastfood-restaurants in onze stad er al aan herinnerd dat ook zij de wegcode moeten respecteren, maar dat lijkt voorlopig in dovemansoren te vallen.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*