Grembergse veganisten witheet van woede: “Weg met Hamme!”

De Grembergse Veganistische Sociëteit (GVS) is razend kwaad op buurgemeente Hamme. “We leven in een maatschappij waarin de rechten van de minderheden en zwakkeren, dus ook van de diertjes, worden gevrijwaard”, zegt Shanaya D’Hondt, frontfurie van de GVS. “Dan is het toch werkelijk brutaal, lomp, zelfs ronduit schofterig een naam als Hamme te behouden. Dat ruikt nog regelrecht naar de bloeddorstige beenhouwers uit de middeleeuwen. Daarom roepen we op om voor de naam Hamme een veganistisch alternatief in te voeren. Als Dendermonde in het zuidwesten kan afgeboord worden door een gemeente met een topveganistische naam, Appels, dan moet dat in het noordoosten toch ook kunnen!?”

“In Grembergen tonen we al langer hoe het kan. Onze gemeente bulkt van de diervriendelijke straatnamen. Geef toe, zo’n Bakkerstraat klinkt toch veel aardiger dan pakweg Slachtersdreef. Tuinlaan, Groeneweg, Denstraat, Vlasbloemstraat… allemaal lieftallige, vreedzame namen met respect voor de dieren. Maar dan neem je de Hamsesteenweg… dat voelt toch werkelijk alsof je regelrecht naar de slachtbank rijdt?! En trouwens, wie wil er nu in een gemeente wonen, vernoemd naar een droog stuk gepekeld vlees uit ’t gat van een varken? Daarom stellen we een naamswijziging voor. Waarom geen naam prikken die verwijst naar een vergeten groente van bij ons? De naam Hamme schrappen en vervangen door pakweg Koolrabi, Pastinaak of Rammenas, dat moet toch lukken? Al bekt Rammenassesteenweg misschien minder vlot.”

In Hamme horen ze het, zoals wel vaker, in Keulen donderen. “In welke bubbel leven die veganisten eigenlijk”, vraagt burgemeester Vijt (CD&V) zich af. “Onze gemeente is een van de armste van Vlaanderen. We hebben nog maar net overal elektriciteit kunnen aanleggen. Water wordt hier en daar nog door molens opgepompt en ons internetverkeer verloopt nog grotendeels via De Post. Wij hebben compleet andere zorgen en prioriteiten. We gaan de kat écht niet op het spek binden. Als we al een naamswijziging zouden doorvoeren lijkt Lamme me het meest logische en haalbare.”

“Kijk zo’n reactie is mossel noch vis”, kaatsen de veganisten terug. “Daarom plannen we protestacties en straatmanifestaties. We moeten gehoord en gezien worden! En niet door gele hesjes te dragen. Neen, wij strijden in onze puren! Zo doen wij dat. We gaan wel nog wat wachten, tot het een beetje kouder is. Dan staan tijdens onze betogingen nog wat meer konijntjes tegen de draad. Alles voor de diertjes!”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Avatar

    ” Tamme ” zou nog geschikter zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*