Getest: de Dendermondse Monopoly

In april 2020 komt er een nieuwe en exclusieve Monopoly-uitgave: Monopoly Dendermonde. Deze unieke uitgave biedt de uitgelezen kans om Dendermonde op een unieke manier te verkennen. De Klaptand kon, exclusief, de voorlopige versie van het spel spelen.

De officiële Monopoly-versie, onder licentie van Hasbro, blijft trouw aan het originele spelconcept maar wordt in een Dendermonds jasje gestoken. Alle locaties van het klassieke Monopoly-spelbord worden aangepast naar typisch Dendermondse straten, pleinen en bezienswaardigheden.

Geen ‘Vrij Parkeren’

Zo zullen, op vraag van het Ros Beiaardcomité, spelers die op het vakje ‘Grote Markt’ terechtkomen, automatisch worden doorgestuurd naar de Kerkstraat.

Ook het gevreesde ‘Ga naar de gevangenis’ is uiteraard op het bord aanwezig. In de Dendermondse versie wordt dat dan ‘Ga naar de gevangenis zodra ze klaar is’. De gevangenis ligt op het spelbord overigens naast de Vlotgraslaan, een straat die in het echt ook de kortste weg richting bajes is.

Het vakje ‘Vrij Parkeren’, in de echte Monopoly altijd goed voor de pot, ontbreekt op het Dendermondse bord. ‘Gratis parkeren is in de stad immers ook onmogelijk’, klinkt het bij de bedenkers. Het is bovendien onmogelijk om in de Dendermondse versie hotels te zetten op één van de straten.

20 BEF voor de Oude Vismijn

De goedkoopste locatie op het bord is het winkelcentrum ‘De Oude Vismijn’. Voor amper 20 Belgische franken kan u eigenaar worden van het centraal gelegen complex. Ook het winkelcomplex ‘Mechelse Poort’ is op het spelbord aanwezig. Wie daarin investeert, verliest echter geld.

Ook een aantal bekende horeca-zaken is aanwezig: wie Cour et Jardin en De Sixtijn beide in zijn bezit heeft, wordt opgezadeld met een kater en moet elke keer hij of zij start passeert een beurt overslaan. Wie op het vakje ‘Bakske Bier’ terechtkomt, verliest dan weer al zijn geld.

Kanskaarten

Bovendien worden ook de kans- en algemeen fondskaartjes ingevuld met Dendermondse verwijzingen. Een absolute topkaart is zonder twijfel de Franki Hervent-kaart. Die levert u zomaar 4.000 euro zonder iets te doen.

Zowat elke schepen heeft een eigen kaart in het spel. De Leen Dierick-kaart laat u bijvoorbeeld in de file staan aan één van de talrijke wegenwerken in Grembergen, waardoor u 2 beurten verliest.

Eerste schepen Leen Dierick heeft overigens nog een andere kaart in het spel. De kaart ‘Je maakt kans op het burgemeesterschap. Kies een andere kandidaat die een beurt moet overslagen’ zal ongetwijfeld brokken maken tijdens het spelverloop.

De Dieter Mannaert-kaart tovert u dan weer om in de feestburgemeester van Dendermonde. Aan die titel is wel een kost van 4.000 euro verbonden om de politie te vriend te houden.

Wie de Tomas Roggeman-kaart (‘return to sender’) trekt, is er dan weer aan voor de moeite, want in dat geval moet u terug naar het startpunt. Een andere kanskaart laat u dan weer aanschuiven in de Stadswinkel waardoor u 5 beurten moet overslaan.

Ongeleid projectiel

Een game-changer wordt wellicht de Marius Meremans-kaart. Wie die kaart trekt, mag als een ongeleid projectiel van het ene naar het vakje schieten.

Ook die andere N-VA-schepen Els Verwaeren komt aan bod. Wie haar kaartje trekt, moet echter eerst leren wat cultuur is en twee beurten overslaan. Wie de Martine Van Hauwermeiren-kaart trekt, mag dan weer meteen 2 spelvakjes bezetten.

Verlaat de gevangenis

In het spel zitten trouwens maar liefst 28 ‘Verlaat de gevangenis zonder te betalen’-kaartjes. Een aantal andere kans-kaarten verwijzen naar de Dendermondse GAS-boetes voor het onderbreken van het glijden op de glijbaan in Olympos, ijspegels aan de dakgoot en het zingen van zedenschendende liederen.

Andere opvallende kaarten zijn:

  • U wordt betrapt op overdreven snelheid. Politierechter Peter D’Hondt veroordeelt u tot het overslaan van 2 beurten.
  • Reis met de stoomtrein naar Baasrode Noord. Indien u langs start passeert ontvangt u 4.000 euro.
  • Een schepen plant een windmolen in je buurt. Je ontvangt een winstdeelname van 2000 euro en een fles Cava
  • U bent lid van Blozen en bent dus al op voorhand zeker van de overwinning in het Bloemencorso. U ontvangt 2.000 euro.
  • Het is Dendermonde Carnaval. Sla drie beurten over.
  • Dag 1 van Deiremonnelicious Festival wordt geschrapt. U krijgt het geld van uw ticket terug.
  • U trok de Dendermondse middenstandskaart. Keer 2 decennia terug.

Tenslotte zal de Dendermondse versie ook een opvallende spelregel bevatten. Wie langer dan 10 seconden twijfelt om met de dobbelstenen te gooien, ontvangt immers een parkeerboete.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*