Geen Atomaschriftjes in Dendermondse politiek

Er liggen geen Atomaschriftjes in de kluizen van de Dendermondse afdelingen van CD&V, SP.A, N-VA en Open VLD. Dat blijkt uit een rondvraag van De Klaptand.

Het stormde de voorbije dagen in de Wetstraat. Aanleiding was de uitspraak van vicepremier Jan Jambon (N-VA) dat er in de kluizen van de 4 regeringspartijen Atoma-schriftjes zouden liggen met daarin afspraken over een grondwetsherziening. De regering moest alle zeilen bijzetten om het bestaan van de schriftjes te ontkennen, maar gaf tegelijkertijd toe dat er informele afspraken bestaan over mogelijke grondwetswijzigingen in de volgende legislatuur.

Ook in de Dendermondse politiek zijn verhalen over geheime akkoorden en afspraken schering en inslag. Maar zouden die neergeschreven zijn in Atoma-schriftjes en bewaard worden in de kluizen van de betrokken partijen? De Klaptand trok op onderzoek.

‘Ik kan formeel zijn: in onze kluis liggen geen Atomaschriftjes’, zegt lokaal CD&V-voorzitter Jan Pauwels. ‘Sinds de affaire-Delcroix hebben de lokale CD&V-afdelingen van het nationale secretariaat het advies gekregen om geen Atomaschriftjes meer te gebruiken. En als trouwe partij-afdeling hebben we ons daar ook altijd aan gehouden.’

In de CD&V-kluis zou volgens een anonieme bron naast een heleboel compromiterende beelden van verschillende partijkopstukken ook een mail liggen waarin zwart op wit staat dat Piet Buyse in 2018 als burgemeester plaats zal ruimen voor huidig eerste schepen en Kamerlid Leen Dierick.

SP.A gebruikt geheimschrift

Fanny Biesemans, voorzitster van SP.A Dendermonde, slaat groen uit bij het horen van het woord kluis. ‘Onze partij heeft bijzonder slechte herinneringen aan kluizen. Voor je het weet liggen die vol zwart geld dat verbrand moet worden. Een kluis hebben we dus niet. Maar we zetten uiteraard wel onze geheime akkoorden op papier. Eén en ander is wel opgesteld in geheimschrift zodat buitenstanders er niets van kunnen begrijpen.’

Oppositiepartij N-VA is formeel. ‘Onze kluis is leeg. Je zal er geen euro vinden en al evenmin akkoorden die het daglicht nog niet mogen zien. Na onze slechte ervaring van oktober 2012 (toen N-VA in de verkiezingsnacht een coalitie met de CD&V van Piet Buyse zag afspringen ondanks een voorakkoord, nvdr.) hebben we ingezien dat een gegeven woord in de Dendermondse politiek toch niets te betekenen heeft. Waarom zouden we dan de moeite doen om afspraken op papier te zetten?’, aldus bestuurslid Tomas Roggeman.

De kluis van Open VLD zou dan weer wel uitpuilen van de geheime documenten. Maar ook hier geen Atomaschriftjes. ‘Bij Open VLD is het de gewoonte om afspraken te vereeuwigen op bierkaartjes. Ook de volledige oppositiestrategie van onze driekoppige fractie staat uitgeschreven op twee bierkaartjes,’ bevestigt gemeenteraadslid Stijn Pluym. ‘Ik hoef jullie niet te vertellen dat het een tragedie zou zijn moest die informatie in handen vallen van onze politieke rivalen.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*