Fipronil-schandaal bedreigt Katuit

Het fipronil-schandaal bedreigt nu ook het reguliere verloop van de traditionele reuzenommegang Katuit. Dat heeft De Klaptand uit goede bron vernomen.

België en Nederland zijn al enkele dagen in de ban van het fipronilschandaal. In eieren werden concentraties van de giftige stof fipronil gevonden. Dat middel werd gebruikt in de strijd tegen bloedluis in pluimveestallen.

Nadat de zelfverklaarde kwaliteitskrant De Standaard vanmorgen had geschreven dat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) nu ook het vlees van legkippen zou controleren op de aanwezigheid van fipronil, kreeg De Klaptand vandaag bevestiging dat de voorbije dagen ook tientallen varkensboeren het bezoek kregen van inspecteurs.

Bij verschillende controles op varkensbedrijven zouden te hoge gehaltes fipronil in het varkensvlees zijn aangetroffen. De betrokken bedrijven werden in afwachting van een tegenexpertise geblokkeerd, maar de kans is groot dat de volgende weken enkele tienduizenden varkens afgemaakt moeten worden.

En dat is bijzonder slecht nieuws voor de reuzenommegang Katuit die op donderdag 31 augustus door Dendermonde trekt. Als er inderdaad duizenden varkens afgemaakt moeten worden, dan is de kans bijzonder groot dat er dit jaar geen kopvlees kan uitgedeeld worden tijdens de stoet.

Burgemeester Buyse ziet het somber in

Burgemeester Piet Buyse zit dan ook met de handen in het haar. ‘Er is uiteraard nog altijd een waterkansje dat de tegenexpertise aantoont dat er geen fipronil aanwezig is in de varkenskwekerijen, maar aangezien ik me laten vertellen hebben dat de inspecteurs van het FAVV haast even nauwgezet werken als onze parkeerwachters, schat ik de situatie bijzonder somber in’, aldus Buyse aan de telefoon.

Maandag is er alvast een spoedoverleg gepland van de organisatie. ‘Het mag duidelijk zijn dat Katuit zonder kopvlees geen echte Katuit is. We zullen dan ook alles uit de kast halen om te zorgen dat onze kopvlees-leveranciers in de dagen voor Katuit toch voldoende varkenvlees ter beschikking hebben. Via mijn contacten in Moskou heb ik al een optie genomen op een lot varkens uit Tsjernobyl.’

De andere leden van het Ros Beiaardcomité willen voorlopig niet reageren op het mogelijke kopvleestekort. Graziella De Ros, die namens Groen de zitpenningen in het comité opstrijkt, wijst er wel op dat er tegenwoordig ook voldoende alternatieven in de omloop zijn. ‘Het lijkt me de ideale kans om de Dendermondenaar kennis te laten maken met humus. Dat is ook bijzonder lekker op een toastje. En daar hoeft geen mosterd bij natuurlijk.’

Voor Franki Hervent, intendant van Katuit, komt het fipronil-schandaal sowieso ongelegen. Hervent, die een luxueus appartement in Oostende betrekt, verblijft in de dagen voor de ommegang in een Dendermonds hotel op kosten van de organisatie. Omdat niemand weet hoe het fipronil-schandaal zal evolueren, eist Hervent nu garanties dat hij bij het ontbijt een gezond hardgekookt eitje zal kunnen eten. ‘Zonder eitjes bij het ontbijt kom ik niet naar Dendermonde’, aldus Hervent. ‘Het mag natuurlijk ook kaviaar zijn.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Bij het vorige nieuwsbericht werd al beweerd dat het kopvlees vervangen zou moeten worden door schapenshoarma. U heeft het over evolueren. De tijd gaat snel. Normaal leggen varkens geen eieren, maar met flipofiel is dat nu een heel ander verhaal. Kopvlees eten is eigenlijk toch al een rariteit. Het berust op een oud bijgeloof dat het onze herseninhoud versterkt. Maar er is geen enkel bewijs dat het werkt. Integendeel. Het is een kwestie van meegaan met je tijd. Er schijnt trouwens een verschil te zijn tussen humus en hummus, zoiets als het verschil tussen een varkensei en een kippenkop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*