Extra subsidies voor uithangen leeuwenvlag op evenement?

Oppositiepartij N-VA wil dat het formulier dat verenigingen moeten invullen om toestemming te vragen voor het organiseren van een evenement gebruiksvriendelijker wordt. Daarbovenop wil de partij ook dat in enkele extra vragen gepeild wordt naar het Vlaamse karakter van het evenement. Dat blijkt uit de kladversie van het nieuwe formulier dat De Klaptand kon inkijken.

Verenigingen die in Dendermonde wijkfeesten, buurtfeesten, sportwedstrijden, stoeten en fuiven willen organiseren moeten een evenementenformulier invullen. Tot dusver moeten verenigingen daarvoor een Word-document downloaden, invullen en vervolgens als bijlage in een e-mail versturen naar het stadssecretariaat. Een omslachtige werkwijze die N-VA graag veranderd wil zien.

De partij pleit daarom voor een gebruiksvriendelijk webformulier. ‘Op die manieren kan het papierwerk voor de vrijwilligers binnen de lokale verenigingen fors beperkt worden,’ zegt gemeenteraadslid Bart Nobels. Volgens Nobels zou het formulier vrij snel gerealiseerd kunnen worden en zal het ook het werk binnen de stadsadministratie eenvoudiger maken.

De partij wil graag ook van de invoering van het webformulier gebruik maken om enkele nieuwe vragen toe te voegen aan het evenementenformulier. Zo zouden verenigingen moeten kunnen aangeven of tijdens het evenement de Vlaamse Leeuw zal gezongen worden, of de leeuwenvlag zal uitgehangen worden en of er een Nederlandstalige artiest op het podium zal staan. ‘Verenigingen die hieraan voldoen, zouden van de stad dan een extra subsidie kunnen krijgen in het kader van de strijd tegen de verfransing van de stad,’ aldus Nobels.

Nobels onderzoekt ook of het mogelijk is om organisatoren van fuiven te verplichten ervoor te zorgen dat minstens 15% van de nummers die gedraaid worden Nederlandstalig is. ‘Ik besef dat dit wellicht moeilijk te realiseren is, dus wellicht zullen we een oogje dichtknijpen en muziek van Vlaamse bands die in het Engels zingen ook in rekening brengen,’ besluit Nobels.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*