Exclusief: hoe Tomas Roggeman nationaal voorzitter van Jong N-VA werd

Dendermondenaar Tomas Roggeman werd het voorbije weekend gekozen tot nationaal voorzitter van de Jong N-VA. De Klaptand kon de verkiezing, die achter gesloten deuren plaatsvond, bijwonen.

Jong N-VA is vertegenwoordigd in 150 gemeente en telt meer dan 4.000 leden. De politieke jongerenbeweging is hiermee de grootste in Vlaanderen. Dat een Dendermondenaar Jong N-VA nu mag klaarstomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is dan ook bijzonder.

Roggeman nam het zaterdag in een rechtstreeks duel op tegen Antwerpenaar Michel Cardon. Beide kandidaten moesten in het Vlaams Huis in Brussel een jury van N-VA-kopstukken overtuigen van hun politieke kunnen en Vlaams-nationaal bewustzijn. Hoewel Cardon alle punten binnenhaalde tijdens de vragenronde over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, kon Roggeman vervolgens zijn tegenstander aftroeven in het vendelzwaaien. Ook in het zingen van de Vlaamse Leeuw toonde Roggeman zich heer en meester.

De beslissende kloof sloeg Roggeman echter in het defilé in lederhosen. Het vrouwelijke deel van de jury, met onder meer Zuhal Demir en Elke Sleurs, stak haar bewondering voor Roggeman niet onder stoelen of banken en gaf Roggeman het maximum van de punten.

Roggeman is geschiedkundige en econoom van opleiding. Sinds januari 2013 is Tomas het jongste gemeenteraadslid van de stad Dendermonde. Hij werkt voor de federale fracties van de N-VA, waar hij zich vooral ontfermt over de dossiers overheidsbedrijven en infrastructuur.

Hij was uiteraard heel tevreden met zijn verkiezing en heeft een duidelijke visie rond de jongerenwerking van de grootste partij van Vlaanderen. ‘Net wij als jongeren moeten nieuwe ideeën lanceren en de agenda bepalen. Verder vind ik het belangrijk dat we de lokale afdelingen en de leden zo veel mogelijk betrekken. De werking van Jong N-VA moet van onderuit vorm krijgen. Ten slotte: de volgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Die moeten we nu al voorbereiden. We willen overal sterke jongerenkandidaten aanbieden’, aldus Roggeman.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*