Exclusief: Brusselsestraat krijgt andere naam!

De kogel is door de kerk, de Brusselsestraat verandert van naam. De straat is al langer onderwerp van controverse. Gelegen in het hart van onze stad maakt ze deel uit van het commerciële centrum van Dendermonde. Toch blijft ze een doorn in het oog van vele Dendermondenaars. Vooral de straatnaam was de afgelopen jaren onderwerp van discussie. Daar is nu een creatieve oplossing voor gevonden.

Ere wie ere toekomt: het is Fatima El Yögnüz van matrassen- en boxspringwinkel Sleepking in de Brusselsestraat die met het idee op de proppen kwam. ‘Onze matrassenwinkel is een waar succes! Zo succesvol zelfs dat we vorig jaar zeer mooie winstcijfers konden voorleggen, die hoger lagen dan de verwachtingen. We wilden onze winst onmiddellijk beleggen in een mooi, lokaal project. Omdat we wisten dat stad Dendermonde enorm noodlijdend was, zijn we met een mooie cheque naar het stadsbestuur gestapt. Daar zagen ze ons maar wat graag komen. De burgemeester wilde ons in ruil de sleutel van de stad toekennen, of zelfs het ereburgerschap, maar wij hadden een beter idee. We wisten van de controverse rond onze straatnaam en vroegen er dan maar meteen ‘Sleepstraat’ van te maken, verwijzend naar onze winkel. Dus uitgesproken ‘sliepstraat’ hé… Dat werd meteen goedgekeurd.’

De plotse naamsverandering schoot echter in het verkeerde keelgat bij de oppositie. Barbara Pas van het Vlaams Belang, die zelf dicht bij de Brusselsestraat woont: ‘Wij ijveren er al lang voor om van de Brusselsestraat een aparte bestuurlijke eenheid binnen Dendermonde te maken. De oplossing waar nu voor gekozen is, is een staaltje van plat commercieel opportunisme. Een geluk dat wij als enige échte oppositiepartij zeggen waar het op staat, hoewel wij nog altijd door de media gemuilkorfd worden en wij het beu zijn dat de Vlaming…’ (NVDR: enz enz)

Toen het nieuws van de naamsverandering bekend raakte, werd door enkele misnoegde burgers meteen een actiecomité opgericht om de naamsverandering tegen te houden. Een benefietconcert met Johan Verminnen, Arno en de Jacques Brel-tribute band kon op de nodige belangstelling rekenen. Er was enkel lichte opschudding toen Stromae tijdens zijn optreden opriep om in de Brusselsestraat zowel Nederlands als Frans te spreken.

‘Uiteraard is niet iedereen het eens met de naamsverandering,’ zegt Fatima nog. ‘Maar die protesten zullen wel weer rap gaan liggen.’ Of ze niet bang is verward te worden met ‘die andere Sleepstraat’? ‘Neen hoor. Het woordbeeld is hetzelfde, maar het wordt zoals gezegd op z’n Engels uitgesproken. Daarmee stopt élke gelijkenis met de Sleepstraat in Gent. Mijn man Mustafa en ik zijn fiere inwoners die net zoals de andere modale Dendermondse burgers elke zondag naar de moskee in Oudegem gaan. Samen met de uitbaters van pita Karine, pita Pamukkale, La Piazza, nachtwinkels El Myziy en Ör Muzdük en dagwinkel Kal el Amein maken we er samen een toffe straat voor iedereen van.

About Hete Dooms

Hete Dooms
Het buitenbeentje van de groep. Hete Dooms is geen journalistiek katje om zonder handschoenen aan te pakken en bewees al haar kunde in zware justitionele dossiers als 'de Kopvleesmoorden' en 'De beul van Sint Blasius'. Ze heeft twee kindjes, maar geen idee waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*