spermabankje

Dendermondse spermabank slaagt voor stresstest

De Dendermondse spermabank heeft de stresstest van de Europese Centrale Spermabank (ECS) met bravoure doorstaan. Dat blijkt uit documenten die onze redactie kon inzien.

De ECS onderwierp de voorbije weken 130 grote Europese spermabanken aan een stresstest. Daarin moeten de banken bewijzen dat ze ook bij een massale vraag naar sperma, hoogwaardig zaad kunnen leveren. 25 spermabanken slaagden niet in de test. Zij moeten de komende maanden de kwaliteit van hun zaad verhogen.

Dat kan onder meer door bij gezonde spermabanken kwaliteitsvoller zaad op te kopen. Twaalf van de vijfentwintig gefaalde spermabanken hebben het voorbije weekend samen al 15 miljard euro zaad opgekocht. Op die manier hopen ze opnieuw aan de strenge vereisten van de ECS te voldoen.

De Dendermondse Spermabank (DSB), gevestigd in de voormalige Dexia-kantoren aan de Brusselse Straat, slaagde met bravoure in de test. Het rapport van de ECS heeft het onder meer over zaad van een ongeziene kwaliteit en looft onder meer het initiatief van de bank om in het verleden de zogenaamde ‘bad spermabanken’ Broekkant Zaad, Donckzaad en Keurzaad af te stoten.

Bij de DSB reageert men opgelucht op de resultaten van de test. ‘Hoewel we ons goed hadden voorbereid op de test, zijn we toch enorm opgelucht over de positieve uitkomst van de test. We hopen dat dit resultaat het vertrouwen van de Dendermondenaars in onze bank zal verhogen. We willen dan ook graag een oproep doen aan alle meerderjarige mannen van Dendermonde om hun zaad niet langer op te potten of te bewaren onder de matras. Iedereen kan overigens bij ons, volledig anoniem, komen storten in onze nachtkluis, beter bekend als The Glory Hole,’ aldus bankdirecteur Piet De Zaaier.

De Zaaier voegt er nog aan toe dat de DSB een buitenbeentje is omdat het een coöperatieve spermabank is. Wie zich terugvindt in de kernwaarden – waaronder participatie, eenvoud, veiligheid, transparantie, soberheid – krijgt bij elke storting een aandeel in de bank. Het voorbije jaar kon de bank voor de eerste keer een dividend uitdelen aan de aandeelhouders.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>