Dendermondse Moslim Drukkingsgroep (DMD) blaast collectief zijn zak op

“We hebben er schoon genoeg van! Nu is het welletjes!” Die strijdvaardige en tegelijk gelaten leuze stuurt de Dendermondse Moslim Drukkingsgroep (kortweg DMD) de wereld in. “We zijn het spuugzat voor alles en nog wat de zwarte piet toegeschoven te krijgen. Er kan in deze stad of in dit land niks misgaan of wij zijn de pineut. Dat steekt! Dat weegt! Daarom hebben we besloten om collectief onze zak op te blazen!”

“Kijk,” zegt woordvoerder Toufik Souleyman, “als er iets misloopt binnen of door onze geloofsgemeenschap, hebben we er absoluut geen problemen mee om onze fouten toe te geven of ons eenvoudigweg te verontschuldigen. Dat hebben we vorig jaar nog bewezen. Ondertussen surft deze Ros Beiaardstad echter vlotjes mee op de alomtegenwoordige golf van angst en hysterie. Het vuur aan de lont was hier niet zozeer een internationale gewelddreiging, maar eerder een provinciaal terreurperikel: de horrorreünie van Janez Detd. Op zich hebben wij daar niets mee te maken, maar we begrijpen dat de gewone burger dat ‘moet kunnen plaatsen’. Dus we bieden ook daar graag en oprecht onze excuses voor aan. We voelen die verschrikking echt perfect aan.”

Souleyman gaat door: “Maar jullie moeten toch ook een beetje serieus blijven en erkennen wat we jullie teruggeven. We zorgen voor het opleven van de horeca en de middenstand in de binnenstad dankzij onze eettenten, winkeltjes en bakkerijen. We verzorgen al jaren achter de schermen de eetfestijnen van N-VA Dendermonde. We zorgen voor jullie veiligheid door als security op te treden aan Café Choice en in de stationsbuurt. Én, wat weinigen weten, we fungeren als taalcoach voor een aantal prominente politici. Want geloof me, wat die soms allemaal durven uitkramen… puur jabberwocky. Lofbetuigingen zijn daar heus niet voor nodig, maar een beetje respect en respijt kunnen geen kwaad. We hoeven niet eens per se een moskee in de plaats. Nog niet.”

De zak in kwestie.

De zak in kwestie.

“Dat kunnen jullie blijkbaar niet opbrengen”, klinkt het ontstemd. “Als er in Molenbeek een paar fanatieke kwibussen een scheve scheet laten, moeten wij de boter fretten. Dat is ridicuul! Daarom hebben wij van de DMD besloten om collectief onze zak op te blazen. Het zal jullie leren!”

Burgemeester Piet Buyse heeft alvast toestemming gegeven voor deze merkwaardige rite. “Als historicus, reiziger en man van de wereld ken ik de waarde van zo’n rituele zakopblazing. Ik wil dat mijn burgers zeker niet ontzeggen. Daarom heb ik wat terreinen ter beschikking gesteld aan de Gauwdam in Grembergen. Dat is buiten het centrum. Je weet maar nooit. Niet dat ik problemen verwacht, want onze sterkste Pijnders zullen een oogje in het zeil houden.” Of de Ros Beiaardharmonie de zakopblazing feestelijk zal opluisteren, kon De Klaptand nog niet ontfutselen.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

  1. Zuster Grimbarda

    De goedheilig man heeft Zwarte Piet vervangen door Kale Piet… Nu al die Pietenpotskes overbodig zijn geworden, kunnen we die misschien verzamelen en opsturen naar de “koude landen”, gelijk het zilverpapier voor de “warme” landen. Wij sloegen de chocola in ons kas en lieten de zwartjes met een afvalberg zilverpapier zitten!

  2. Ik begrijp dat het hier om de bekende ‘plastic’ zak gaat zoals weergegeven. De Drukkingsgroep Dendermonde die ons stadsbeeld al zolang kenmerkt met allerhande spelen heeft ook het recht op actievoeren. Er is een maar… Je zak opblazen mag naast bellen blazen en ander vertier dan niet specifiek cultureel bepaald zijn, er is de variant van een ‘kartonnen’ zak geheel op te blazen en dan met één hand aan het uiteinde dicht te houden om vervolgens in één keer met twee vlakke handen in elkaar te klappen, zodat de met lucht gevulde zak met het nodige lawaai tot ontploffing komt wanneer niemand het in de gaten heeft. Deze truc werd voorheen wel toegepast om zomaar iemand te laten schrikken. Dit soort actie is echter voorlopig in de bebouwde kom niet toegestaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*