Dendermondse gevangenen bereiden zich voor op Prison Olympics

Een vijftigtal gedetineerden uit de Dendermondse gevangenis neemt binnenkort deel aan de Prison Olympics, de Olympische Spelen voor gevangenen.

In juni volgend jaar vinden in het Nederlandse Tilburg de eerste Prison Olympics plaats. Op de Olympische Spelen voor gevangenen nemen gedetineerden uit 47 landen het tegen elkaar op in verschillende sporten.

Naast klassieke sporten als voetbal, atletiek, tennis en wielrennen is er ook plaats voor typische gevangenissporten als tralies vijlen, sleutelwerpen, muurklimmen en zeepstoten.

De eer van de Dendermondse gevangenis zal hoog gehouden worden door een vijftigtal gevangenen. Al kan de omvang van de delegatie nog afnemen.

De eerste trainingsperiode heeft immers zijn sporen nagelaten en de Dendermondse delegatie flink onthoofd. ‘Het begon al met de training van onze wielrenners. Tijdens een training op de Scheldedijk in Appels moest de groep van tien renners zich noodgedwongen splitsen omdat er anders een GAS-boete dreigde. Door personeelstekort was er echter maar één begeleidende cipier voor de tien renners en dus koos de eerste groep renners, zonder cipier, het hazepad,’ aldus een anonieme cipier.

‘Een zelfde scenario deed zich voor bij de looptrainingen. Terwijl onze cipiers zijn veters aan het binden was, liepen drie gevangenen weg richting een klaarstaande vluchtauto.’

De directie nam vervolgens maatregelen en besliste dat er enkel nog op afgeschermde locaties kon getraind worden. Maar zelfs dat liep niet van een leien dakje. Tijdens de training voor de 100 meter vrije slag in Olympos verdronk een gevangene toen een cipier was vergeten zijn handboeien los te maken. En bij het muurklimmen aan de sporthal in Sint-Gillis-Dendermonde liet een gevangene het touw van een pedofiele medegevangene los, waardoor die te pletter stortte,’ aldus de cipier.

De trainingen zijn tot nader order opgeschort.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*