Dendermondse gemeenteraad vergadert voortaan culinair

De Dendermondse gemeenteraadsleden zullen voortaan tijdens de gemeenteraadszittingen een hapje kunnen eten. Dat heeft het schepencollege deze week beslist. De catering zal elke keer door een ander Dendermonds restaurant worden verzorgd.

Het is een oud zeer bij de druk bezette Dendermondse politici: ze lopen dikwijls van de ene vergadering naar de andere en verliezen op die manier de tijd uit het oog. Omdat ze op tijd moeten aanwezig zijn op de gemeenteraadszittingen om recht te hebben op hun zitpenningen, gebeurt het de jongste tijd steeds vaker dat gemeenteraadsleden met een lege maag de zittingen moeten bijwonen. Met alle gevolgen vandien.

Tijdens de vorige gemeenteraad lieten enkele gemeenteraadsleden pizza aanrukken. De zitting werd daardoor gestoord door één van de koeriers van Pizza Italia. Binnen de N-VA-fractie kwam het nadien nog tot een hoogoplopende discussie over wie nu de pepperoni had besteld. Die bleek immers Waalse salami te bevatten.

Ook één van de Vlaams Belang-raadsleden verliet even de gemeenteraad om een kebab te gaan eten bij Pitta Karine. ‘Ik had meer zin in frieten, maar in de onmiddellijke buurt van het stadhuis is geen frituur te vinden, dus koos ik voor een andere snelle hap,’ aldus Stefaan Van Gucht. Matthias Coppens van Groen had dan weer zelf zijn boterhammetjes en een thermos linzensoep meegebracht.

De aanwezige burgers zagen het schouwspel met lede ogen aan. ‘Schandalig. Dit getuigt van een gebrek aan respect voor onze instellingen,’ liet een van de aanwezigen nadien optekenen. Hij werd daarin gevolgd door de Open VLD-fractie. Die trok daarop naar burgemeester Piet Buyse met de vraag om een oplossing voor het probleem te zoeken.

Buyse presenteerde zijn oplossing deze week met succes op het schepencollege. Om een herhaling van de taferelen van de vorige zitting te vermijden, zal het stadsbestuur de gemeenteraadsleden tijdens de gemeenteraad van een hapje en een drankje te voorzien. De SP.A-schepenen Niels Tas en Carine Verhelst stelden aanvankelijk hun veto, maar gingen overstag toen burgemeester Piet Buyse verzekerde dat de dranken zouden mogen geleverd worden door de Oxfam Wereldwinkel. Tas en Verhelst bekwamen ook dat er een vegetarisch menu zal voorzien worden.

Volgens volgers van de Dendermondse politiek moeten we de socialistische eisen vooral bekijken in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Iedereen weet dat de liefde door de maag gaat. De socialistische eisen voor een vegetarische scholen moeten we dan ook interpreteren als een uitgestoken hand naar Groen met het oog op de vorming van een gezamenlijke lijst in 2018,’ verduidelijkt Willy Van Damme, de eminence grise van het Dendermondse persgild aan De Klaptand.

Om de lokale restauranthouders te steunen in deze tijden van witte kassa’s, voorziet het plan van Buyse erin dat de verschillende Dendermondse restaurants om beurten de catering tijdens de gemeenteraad mogen verzorgen. De eerstvolgende zittingen worden van eten voorzien door Kokarde, Het Vaderland, Barley’s en Freek. De laatste gemeenteraad voor het zomerreces zal afgesloten worden met een barbecue door Flammazien.

Opvallend in het plan van de burgemeester is dat er gesproken wordt over een maaltijd voor 40 personen. Nochtans telt Dendermonde slechts 35 gemeenteraadsleden. ‘We voorzien enkele extra porties om te vermijden dat de knorrende maag van N-VA-gemeenteraadslid Stijn Goossens de debatten zou overstemmen,’ verduidelijkt Buyse aan de telefoon.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*