Dendermonde voor het eerst sinds 1827 weer bezet door de Hollanders

De Hollanders zijn terug! Ondanks verwoede pogingen van het stadsbestuur om de Hollandse nalatenschap – gesymboliseerd door de Kazerne – in het centrum volledig te verwaarlozen en dus te vernielen, heeft het een nieuwe invasie niet kunnen tegenhouden. Onder impuls van de almachtige VOC (de Voortvarende Ondernemende Compagnie, red.) is een nieuw en groots commercieel AH-vlaggenschip de stad binnengevaren. Ergens in de verte hoor je het hart van de vergane havenstad zachtjes kloppen.

“Krijg nou tieten!” schatert de goedlachse woordvoerder van de VOC. “Wat een zee aan opportuniteiten biedt dit provinciestadje?! In het centrum vind je amper grote ketens en al zeker geen buitengewone of exotische merken. Zwakke weggebruikers die iet of wat deftige aankopen willen doen, moeten hun leven riskeren op een bijzonder linke steenweg. Met C&A, Zeeman, Hema en Wibra hadden we al wat verkenners vooruitgestuurd. Met ons erbij is de Hollandse raid op het winkelhart compleet. Mieters! Wij willen alvast schepen Dieter Roggemannaert bedanken om ons naar Dendermonde te halen. Lepe gozer, die knul.”

“Wup Holland wup”, giert de woordvoerder het uit. “Uiteraard zetten wij Hollanders het boeltje hier meteen naar onze hand. Dat is een historische constante. Zo brengen we ook onze eigen varianten op lokale producten. Een heus kolfje naar de hand van onze pientere branding representative Twan Pauwelsma. Wie paardenworsten wil, zal in onze slagerij knollenlullen moeten bestellen. Onze bakkers zullen je met plezier poepkoek aanbieden i.p.v. Dendermondse vlaai. En als frisse biertjes zal je in onze rekken o.a. Malheureineken en Vicaria Pils vinden. Lekker! Toch? Als speciaaltje bieden we voor Dendermonde ook pikante peniskokers aan onder de naam pietbuizen.””

“We brengen eveneens een lokale versie uit van ons maandelijks magazine, dat hier toepasselijk Allerhandermonde zal heten met knaptandweken i.p.v. de hamsterweken. De grootse aanpassing betreft wel onze bonuskaart. Normaal gezien kan je er altijd lokale concerttickets mee winnen, maar het aanbod in de buurt is nogal pover. Helaas, pindakaas. Daarom kan je ze inruilen voor een oergezellige kèjèktocht op de Dender.”

“Dendermonde is al decennialang een oranje bastion. Reken maar dat we hier perfect zullen aarden. En nu er zelfs Vlaams-nationalisten, die niet vies zijn van de Dietse Gedachte, in de bestuursploeg zitten, kunnen we de orangistische vlag alleen maar hoger hijsen. Neen, dit strategische provinciestadje zullen we niet te gauw lossen. We zijn niet van de ratten besnuffeld.”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*